Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 13:54
ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

«Μόνο το 10% των επιχειρήσεων μπορεί να δουλέψει με click-away»

«Μόνο το 10% των επιχειρήσεων μπορεί να δουλέψει με click-away»

Αντιδράσεις προκαλούν στην αγορά οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για γιορτές με κλειστά μαγαζιά και λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away. Ο επιχειρηματικός κόσμος αναγνωρίζει μεν ότι τα μέτρα αυτά είναι αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας, αφού η πανδημία δεν υποχωρεί, όμως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών υπολογίζει ότι μόνο το 10% των επιχειρήσεων μπορεί να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,  αφού πολλά συνοικιακά μαγαζιά λειτουργούσαν με 4-5 πελάτες την ημέρα. Αγωνία επικρατεί επίσης στα καταστήματα παιχνιδιών και ειδών δώρου, που πραγματοποιούν το 30-40% του τζίρου της χρονιάς κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι καταγγελίες για αθέμιτο ανταγωνισμό με συγκαλυμμένες λιανικές πωλήσεις από τις επιχειρήσεις που είναι ανοικτές για τους πελάτες χονδρικής. 

«Δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να καλύψει την ζημία από το κλείσιμο του λιανεμπορίου». Άδωνις Γεωργιάδης. 

«Δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να καλύψει την ζημία από το κλείσιμο του λιανεμπορίου»  παραδέχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως εξήγησε τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν με click away νοούνται κλειστά και εξακολουθούν να λαμβάνουν όλα τα μέτρα στήριξης. Το μέτρο επετράπη γιατί οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών είναι στα όριά τους, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι κανόνες, σημείωσε.

Σημειώνεται ότι στο σύστημα click away, οι καταναλωτές θα πραγματοποιούν την παραγγελία τους ηλεκτρονικά και στη συνέχεια θα μεταβαίνουν με αποδεικτικό και μήνυμα στο κατάστημα.

«Μόνο το 10% των επιχειρήσεων μπορεί να δουλέψει με click-away»-1

Μόνο ένα άτομο θα επιτρέπεται να παραλαμβάνει την παραγγελία του, για να αποτραπεί η μεγάλη κινητικότητα. Ουρές έξω από τα καταστήματα θα επιτρέπονται μόνο έως 9 άτομα.

«Μόνο το 10% των επιχειρήσεων μπορεί να δουλέψει με click-away»-2

Ήδη, η Jumbo ανακοίνωσε, πάντως, ότι τα φυσικά καταστήματά της στην Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας, αφού δεν έχουν τις υποδομές για την υπηρεσία click away.  

Νέες προτάσεις θα κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών  

«Συστήματα τύπου click away, ραντεβού και ψηφιακές πωλήσεις, αποτελούν συμπληρωματικές μεθόδους και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, έπειτα από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία της αγοράς. 

«Συστήματα τύπου click away, ραντεβού και ψηφιακές πωλήσεις, αποτελούν συμπληρωματικές μεθόδους και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ολοκληρωμένη λειτουργία της αγοράς». Σταύρος Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών). 

«Σεβόμαστε αποδεδειγμένα τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων για τα θέματα υγείας, όμως δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να τοποθετούνται και σε πρακτικά ζητήματα της αγοράς, που γνωρίζουμε καλύτερα και αφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Η κατάσταση που έχουμε μπροστά μας είναι κρίσιμη και πρέπει να βρούμε πειστικές απαντήσεις για τους συναδέλφους μας, που έχουν ένα συνοικιακό κατάστημα που το επισκέπτονται 4-5 άνθρωποι την ημέρα», είπε ο κ. Καφούνης.

Διαφορετικά, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών θα κάνει νέες προτάσεις για την επαναλειτουργία της αγοράς, καθώς όπως επισημαίνει, χιλιάδες μικρομεσαίοι βλέπουν αυτή τη στιγμή ορατό τον κίνδυνο του  αφανισμού τους.

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: Μόνο το 10% των επιχειρήσεων στο click away  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων, καθώς το 90% εξ αυτών δεν μπορεί να λειτουργήσει με το σύστημα click away. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηθεοδοσίου χαρακτήρισε μεν απαραίτητα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, τόνισε όμως ότι με τον τρόπο αυτό πολλές επιχειρήσεις, όπως αυτές που πωλούν είδη δώρων ή παιχνίδια, οδηγούνται σε απόλυτη καταστροφή, αφού κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων εξασφαλίζουν το 30% ή ακόμα και το 40% του ετήσιου τζίρου τους. 

«Μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω του click away». Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου (Επαγγελματικό Επιμελήριο Αθηνών). 

«Μπορεί το σύστημα click away με το οποίο θα γίνονται αυτό το διάστημα οι αγορές λιανικής να αποτελεί μία καινοτομία και να παραπέμπει σε εικόνες του μέλλοντος, δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί να βοηθήσει το σύνολο των επιχειρήσεων να σταθούν στα νέα δεδομένα. Εκτιμούμε ότι μόνο το 10% των επιχειρήσεων της χώρας έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις πωλήσεις μέσω του click away, οπότε η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με αυτό το σύστημα», ανέφερε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να σταματήσει ο αθέμιτος ανταγωνισμός που γίνεται μέσω της συγκαλυμμένης λιανικής πώλησης, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «βάζει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στη μικρή και την πολύ μικρή επιχειρηματικότητα».

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητά την  επέκταση της επιδότησης ενοικίου και τη συνέχεια του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. 

ΕΒΕΑ: Ζητά συγχώρεση χρέους για τις πληγείσες επιχειρήσεις 

Την άμεση δράση της κυβέρνησης για να αποφευχθεί μια πανδημία πτωχεύσεων στην ελληνική αγορά ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, καθώς εκτίμησε ότι η απόφαση για συνέχιση του lockdown καθόλη τη διάρκεια των εορτών θα δώσει τη χαριστική βολή σε πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Επειδή αυτές είναι οι προτροπές των ειδικών επιστημόνων και η συνέχιση του lockdown δεν μπορεί να αποφευχθεί, η κυβέρνηση καλείται να προστατεύσει τις πληττόμενες επιχειρήσεις, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση να πρωτοστατήσει, ώστε και σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αποφασιστεί η λεγόμενη συγχώρεση χρέους (debt forgiveness) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στα κράτη να διαγράψουν χρέη προς το Δημόσιο που αφορούν τις πληγείσες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις.

«Οι προτεινόμενες αναστολές πληρωμές των χρεών δεν οδηγούν πουθενά, αντίθετα μάλιστα συσσωρεύουν τα χρέη των επιχειρήσεων στο μέλλον», είπε ο κ. Μίχαλος. Ταυτόχρονα, κάλεσε την κυβέρνηση να πιέσει και προς την όσο το δυνατόν γρηγορότερη εισροή των κοινοτικών κονδυλίων ύψους 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τη χώρα μας και να τα διοχετεύσει στην αγορά. Και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να συνεχιστούν, να αυξηθούν και να διευρυνθούν οι παροχές προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους που έχουν ήδη δρομολογηθεί μέχρι την οριστική λήξη του lockdown.

Χωρίς click away τα Jumbo 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι λίγο μετά την παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης η Jumbo ανακοίνωσε ότι τα καταστήματά της θα παραμείνουν κλειστά, παρά τη δυνατότητα λειτουργίας με την υπηρεσία click away. Όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της δεν υπάρχουν οι υποδομές για να υποστηριχθεί η υπηρεσία. «Tα φυσικά καταστήματα στην Ελλάδα με κρατική εντολή θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας. Η υπηρεσία “CLICK AWAY” δεν υφίσταται καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Διαβάστε εδώ τι είναι η μέθοδος «click away» και πώς λειτουργεί.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News