Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 11:05
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΕΤΣΑ - ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Ανοίγουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία – Με click away το λιανεμπόριο

Ανοιχτές ανήμερα των Χριστουγένων και των Φώτων οι εκκλησίες - Από τις 22.00 έως τις 5 το πρωί η νυχτερινή απαγόρευση

Ανοίγουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία – Με click away το λιανεμπόριο

Κλειστό θα μείνει το λιανεμπόριο μέχρι την Κυριακή 7 Ιανουαρίου, ωστόσο οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται με τη μέθοδο του click away, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Τα συμπεράσματα από την επιδημιολογική πορεία της χώρας δεν είναι ικανοποιητικά, τα κρούσματα δεν πέφτουν στο βαθμό που αναμενόταν και άρα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση με τον τρόπο που θα θέλαμε» ανέφερε αιτιολογώντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Επικαλέστηκε παράλληλα τις εικόνες συνωστισμού στη Βρετανία και τη Γαλλία, οι οποίες «χτυπούν ένα καμπανάκι κινδύνου σε όλους». «Είναι αναγκαίο να αποφευχθούν τέτοιες εικόνες στη χώρα μας και είναι στο χέρι μας» πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε o κ. Πέτσας, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου θα επιτραπεί η μετάβαση των πολιτών στα καταστήματα για την παραλαβή παραγγελιών (μέθοδος click away).

Ανοίγουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία – Με click away το λιανεμπόριο-1

Ανακοίνωσε ακόμη πως ανοίγουν τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου τα κομμωτήρια με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η λειτουργία τους θα γίνεται με ραντεβού ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Την ίδια μέρα ανοίγουν και τα βιβλιοπωλεία, τα οποία επίσης θα μπορούν να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή ένας πελάτης ανά 15 τετραγωνικά για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Αποφασίστηκε επίσης το άνοιγμα των Εκκλησιών για τους πιστούς ανήμερα των Χριστουγένων και των Φώτων με παρουσία έως εννέα ατόμων και έως 25 ατόμων για τους μητροπολιτικούς ναούς. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί η νυχτερινή απαγόρευση

Όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποφασίστηκε η διατήρηση της νυχτερινής απαγόρευσης αλλά με μικρή τροποποίηση του ωραρίου. Συγκεκριμένα θα ισχύσει απαγόρευση μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021. Επίσης διατηρείται η υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες».

Αδ. Γεωργιάδης: Πώς θα λειτουργήσει το click away

Την ανάγκη να τηρηθούν πιστά οι κανόνες σε κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία, όπως και στα καταστήματα που θα λειτουργήσουν με click away υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν υποκρινόμαστε ότι το click away μπορεί να καλύψει την ζημία από το κλείσιμο του λιανεμπορίου»  σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης. Όπως εξήγησε τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν με click away νοούνται κλειστές και εξακολουθούν να λαμβάνουν όλα τα μέτρα στήριξης. Το μέτρο επετράπη γιατί οι υπηρεσίες ταχυμεταφορών είναι στα όριά τους, αλλά θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι κανόνες, σημείωσε. 

Μόνο ένα άτομο θα επιτρέπεται να παρλαμβάνει την παραγγελία του, για να αποτραπεί η μεγάλη κινητικότητα. Ουρές έξω από τα καταστήματα θα επιτρέπονται μόνο έως 9 άτομα.

Ανοίγουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία – Με click away το λιανεμπόριο-2

Μall, κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται και δεν έχουν εξωτερικό χώρο στην είσοδο δεν θα λειτουργήσουν. 

O υπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει την καλύτερη δυνατή λύση για να περάσουμε στην επόμενη ημέρα, με συνεχή υποστήριξη των επιχειρήσεων. Διεμήνυσε ωστόσο πως εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα και υπάρξει συνωστισμός, το μέτρο του click away θα αποσυρθεί. 

Τι ανοίγει από 13 Δεκεμβρίου 

Υπηρεσίες κομμωτηρίων και άλλες
υπηρεσίες καλλωπισμού 

47.61 Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα.

96.02.11 Υπηρεσίες κομμωτηρίων γυναικών και κοριτσιών.

96.02.11.01 Υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστήριου
γυναικών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες κομμωτές.

96.02.12 Υπηρεσίες κομμωτηρίων και κουρείων ανδρών
και αγοριών.

96.02.12.01, 96.02.12.02 Υπηρεσίες κουρείου. Υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες. 

96.02.11.02 Υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστήριου γυναικών, που απασχολεί πάνω από δύο τεχνίτες κομμωτές. 

96.02.12.03 Υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί πάνω από δύο τεχνίτες. 

71.20.14.00 Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών.

Οι όροι λειτουργίας 

Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος
θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 9 μ.μ.

Προαιρετική λειτουργία τις Κυριακές 13-20-27 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News