Business & Finance Τρίτη 16/11/2021, 12:53
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπιλ Γκρος: Ζούμε σε μία «ονειρική χώρα» εξαιτίας των κεντρικών τραπεζών

Μπιλ Γκρος: Ζούμε σε μία «ονειρική χώρα» εξαιτίας των κεντρικών τραπεζών

Οι επενδυτές ζουν σε μια «ονειρική χώρα» που έχει δημιουργηθεί από την απόφαση των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη να συνεχίσουν να στηρίζουν την παγκόσμια οικονομία, παρότι έχει ανακάμψει απότομα από την πανδημία, είπε ο Μπιλ Γκρος, ο ιδρυτής της Pimco, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ιστορικά χαμηλά επιτόκια και προγράμματα αγοράς ομολόγων-μαμούθ, τα οποία μόλις τώρα μειώνονται σταδιακά, έχουν τροφοδοτήσει μία διάχυτη χρηματοικονομική ευφορία στα πάντα, από μετοχές έως ψηφιακό ενεργητικό, αναφέρει χαρακτηριστικά. «Είναι επικίνδυνο», προειδοποίησε ο Γκρος αναφερόμενος στην υποστηρικτική πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. «Ζούμε στην ονειρική χώρα που υποστηρίζεται από επιτόκια τα οποία δεν βρίσκονται στα επίπεδα που θα έπρεπε να είναι».

Ο Γκρος αναφέρθηκε και στον υψηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ που είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με άλλες προηγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας. Παρότι, έχει ενδοιασμούς, όπως είπε, για το εάν θα παραμείνει στα σημερινά υψηλά επίπεδα ή θα κλιμακωθεί περαιτέρω, πιστεύει ότι θα εξακολουθήσει να κινείται πάνω από το στόχο της Fed για το άμεσο μέλλον. 

Ωστόσο, αμφιβάλει για το εάν η Fed και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες μπορούν να καταστήσουν πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική τους για να τιθασσεύσουν τον πληθωρισμό, επειδή θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση στην αγορά ικανή να υπονομεύσει την ανάκαμψη. «Δεν μπορούν να κάνουν πολλά. Πιστεύω ότι η πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είναι αιχμάλωτος των αγορών και συνεπώς θα περιορίσει σταδιακά το πρόγραμμα αγορών ομολόγων και ίσως το επόμενο έτος προχωρήσει σε σταδιακές επιτοκιακές αυξήσεις».

Αναφορικά με τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών κρατικών ομολόγων, ο Γκρος είπε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, όμως στο επίπεδο του 1,6% θεωρούνται υπερβολικά χαμηλές, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το σημερινό επίπεδο του πληθωρισμού θα περάσει παντού στην οικονομία. 

Αυτό που τον ανησυχεί ιδιαίτερα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της σημερινής μακρόχρονης νομισματικής πολιτικής των χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων με τα τεράστια προγράμματα αγοράς ομολόγων συνολικής αξίας 23 τρισ.δολαρίων από το 2008. Η παρατεταμένη περίοδος των χαμηλών επιτοκίων έχει σοβαρό αντίκτυπο στους αποταμιευτές, δηλώνει ο Γκρος. «Μία από αυτές τις ημέρες, κάποιο από αυτά τα χρόνια ή μία από αυτές τις δεκαετίες, το σύστημα θα καταρρεύσει, επειδή ο καπιταλισμός εξαρτάται από τις αποταμιεύσεις των καταναλωτών και τις επενδύσεις». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε επίσης:

Η Fed χάνει την αξιοπιστία της με την εμμονή του προσωρινού πληθωρισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News