Business & Finance Παρασκευή 8/10/2021, 21:15
ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Fed: Πιο κοντά στο tapering το Νοέμβριο μετά τα νέα στοιχεία

Fed: Πιο κοντά στο tapering το Νοέμβριο μετά τα νέα στοιχεία

Πιο κοντά στην έναρξη του tapering το Νοέμβριο έχει έρθει η Φέντεραλ Ριζέρβ, μετά τα νέα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν σήμερα, παρά την απότομη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των νέων θέσεων εργασίας. 

Παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν μόλις 194.000 θέσεις εργασίας το Σεπτέμβριο, η ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων για τον Αύγουστο σημαίνουν ότι η αμερικανική οικονομία έχει ανακτήσει τώρα το ήμισυ από τις θέσεις εργασίας που έχασε τον περυσινό Δεκέμβριο συγκριτικά με τα προ της πανδημίας επίπεδα. 

O πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι «το μόνο που χρειάζεται είναι να δει κάποια “ευπρεπή” στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Σεπτεμβρίου για να αρχίσει το tapering το Νοέμβριο. «Πιστεύω ότι μόλις τώρα ξεκαθαρίζει το τοπίο για τον Πάουελ. Η ανακοίνωση του tapering το Νοέμβριο φαίνεται πλέον ως ο πιο πιθανός δρόμος», αναφέρει ο οικονομολόγος της Bank of West Σκοτ Αντερσον. 

Σε αυτό συμφωνουν και άλλοι αναλυτές. Η Κάθι Λίεν, γενική διευθύντρια της BK Asset Management, ανέφερε ότι «η Fed το ξεκαθάρισε απόλυτα ότι δεν χρειάζεται πολύ ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση για να αρχίσει τη μείωση των αγορών ομολόγων το Νοέμβριο». Αυτό ακριβώς έδειξε και η αγορά κρατικών ομολόγων, η οποία φοβάται πλέον την έναρξη της μείωσης του προγράμματος αγορών, καθώς η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξέφυγε πάνω από το 1,60%. 

Ωστόσο, ο οικονομολόγος της Northern Trust, Κάρλ Τανμπάουμ, θεωρεί ότι τώρα η απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ γίνεται πιο δύσκολη. «Η Fed περίμενε πολύ πιο ισχυρά νούμερα έτσι ώστε η απόφασή της το Νοέμβριο να ήταν εύκολη. Τώρα, όμως γίνεται πιο δύσκολη και επιπλέον η αγορά μπαινει σε νέα φάση αβεβαιότητας», λέει χαρακτηριστικά. Επίσης αναλυτές της TD Securities αναφέρουν ότι η αδύναμη ανάγνωση των στοιχείων ενδεχομένως να μειώσει μέρος του ενθουσιασμού για αύξηση των επιτοκίων το 2022. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News