BUSINESS & FINANCE

Οίκοι και επενδυτές ψηφίζουν ελληνικές μετοχές

14 σερί ανοδικές συνεδριάσεις

Οίκοι και επενδυτές ψηφίζουν ελληνικές μετοχές

Πρόσω ολαταχώς για το μακροβιότερο κερδοφόρο ράλι όλων των εποχών βαδίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καταγράφει κέρδη για 14η διαδοχική ημέρα. Μάλιστα, η επίτευξη αυτού του ρεκόρ συνοδεύεται κι από την υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων, το οποίο συμπτίπτει με το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών.

Οι δύο αυτές εξελίξεις αποτελούν επισφράγισμα της θετικής πορείας της Λεωφόρου Αθηνών κατά τον τελευταίο 1 – 1,5 μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης έχει απομακρυνθεί παρασάγγας από τον μέσο όρο των 200 ημερών και ο τραπεζικός κλάδος έχει εμφανίσει σωρευτικά κέρδη άνω του 100%.

«Τις τελευταίες ημέρες είδαμε να εισέρχονται νέα κεφάλαια από ξένα funds και να επενδύουν μακροπρόθεσμα. Πρόκειται για κεφάλαια, τα οποία είχαν φύγει από το 2014 – 2015» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, μιλώντας στο moneyreview.gr. Τα χρήματα αυτά, όπως εγηξεί, παρέχουν σημαντική ρευστότητα, «απεγκλωβίζοντας τα ελληνικά κεφάλαια, τα οποία αποσύρονται από την αγορά και επενδύονται αμέσως εκ νέου».

Το γεγονός δε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών συνιστά μια ρηχή αγορά, επιτρέπει τη διατήρηση των ανοδικών τάσεων χωρίς τη μεσολάβηση διορθωτικών κινήσεων. «Γι’ αυτό βλέπουμε μονο-τασικές κινήσεις, οι οποίες επιτρέπουν τη συνεχή ανοδική κίνηση, χωρίς το Χ.Α. να βγάζει διόρθωση» επισημαίνει ο έμπειρος χρηματιστηριακός αναλυτής.

Τι οδηγεί το ράλι

Οι λόγοι εκτίναξης της ελληνικής αγοράς είναι πολλαπλοί, αλλά κατά κύριο λόγο συμπυκνώνονται στις προσδοκίες για το 2021. «Η Ελλάδα θα έχει πιθανώς το υψηλότερο όφελος απ’ ένα επιτυχημένο εμβόλιο και το εκ νέου άνοιγμα των ευρωπαϊκών οικονομιών» επισημαίνει ο οίκος Jefferies, σε σημερινό σημείωμα προς τους επενδυτές.

«Παραμένουμε bullish για την Ελλάδα. Ο δείκτης κινδύνου έχει υποχωρήσει τελευταία, ενώ η τεχνική εικόνα της αγοράς μετοχών είναι ουδέτερη. Τα εταιρικά αποτελέσματα έχουν βελτιωθεί, ενώ οι αποδόσεις των μετοχών εμφανίζονται αρκετά αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Η ελληνική αγορά δεν είναι ακριβή και οι επενδυτές έχουν ρευστοποιήσει τις θέσεις τους κατά τους τελευταίους 18 μήνες» εξηγεί, παράλληλα.

Η αναφορά του Jefferies έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά θετικών εκτιμήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το επόμενο έτος. Χαρακτηριστικά, η Bank of America επιβεβαιώνει ότι οι προσδοκίες για τα αποτελέσματα των εισηγμένων αναβαθμίζονται με ταχείς ρυθμούς τον τελευταίο μήνα, με αποτέλεσμα να είναι κατά 2,83 φορές περισσότερες από τις υποβαθμίσεις. Αυτό σημαίνει, διευκρινίζει η αμερικανική τράπεζα, ότι η Ελλάδα είναι η αγορά, η οποία προσελκύει τις περισσότερες αναβαθμίσεις στην κατηγορία της Αναδυόμενες Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΕΜΕΑ).

Ώθηση από την εισροή χρήματος

Την ίδια ώρα, τα θετικά νέα για την ελληνική αγορά δεν σταματούν εδώ. Μόλις σήμερα, φαίνεται ότι επήλθε συμβιβασμός στις τάξεις των χωρών της Ε.Ε. για την εκκίνηση του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου θα διοχετευτούν στην Ελλάδα κεφάλαια, ύψους τουλάχιστον 32 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα την τόνωση των επενδύσεων και τη στήριξη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

«Οι ξένοι ποντάρουν στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται εισροή χρήματος στην ελληνική οικονομία, ένα σχέδιο εν είδει Μάρσαλ» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαράκης, αναφερόμενος στις θετικές επιπτώσεις του μεγάλοπνοου αναπτυξιακού project της Κομισιόν.

Ο ρόλος των τραπεζών

Ο κλάδος των τραπεζών, από την πλευρά του, αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα – κλειδί για την αλλαγή της χρηματιστηριακής ρότας. Χάρη στο πρόγραμμα Ηρακλής, οι τράπεζες έχουν ξεφορτωθεί και συνεχίζουν να ξεφορτώνονται μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, βελτιώνοντας την πορεία εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου τους. Παράλληλα, η «ζημιά» από την πανδημία του κορωνοϊού, μετά τα αποτελέσματα 9μηνου, εμφανίζεται μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν, παρά το γεγονός ότι εκτιμάται αύξηση του ρυθμού εταιρικών χρεοκοπιών, μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων στήριξης για τον κορωνοϊό.

Κυρίως, όμως, αυτό που έχει αλλάξει είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά, μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, υπάρχει ένας σαφής οδικός χάρτης για την επιστροφή του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε υγιείς ρυθμούς βιωσιμότητας και πιστωτικής επέκτασης. «Οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν σελίδα, καθώς το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων των κόκκινων δανείων προσελκύει ξένους επενδυτές ακόμα και εν μέσω της πανδημίας» γράφει σήμερα, μεταξύ άλλων, η Wall Street Journal.

Ο δρόμος προς τα επίπεδα του 2014

Αυτή τη στιγμή, το Χρηματιστήριο Αθηνών απέχει περίπου 150 μονάδες (κατά 15%) από το υψηλό έτους, το οποίο είχε σημειωθεί στις 24 Ιανουαρίου (949,20 μονάδες), με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται σε επίπεδα κατά 70% υψηλότερα από το χαμηλό έτους των 469 μονάδων (17/3). Κατά τους τελευταίους έξι μήνες δε, η άνοδος του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη αγγίζει το 45%, ενώ κατά τις τελευταίες 30 ημέρες καθορίζεται στο εντυπωσιακό 35%.

Μάλιστα, δεδομένου ότι οι τράπεζες υπολείπονται του υψηλού έτους κατά σχεδόν 40%, ο κ. Ζαχαράκης δεν αποκλείει μια ακόμη μεγαλύτερη ανοδική τάση. Άλλωστε, μεσομακροπρόθεσμα η τάση έχει αλλάξει προς το καλύτερο, γεγονός το οποίο οδηγεί την αγορά σε επίπεδα τα οποία είχαμε να δούμε από το 2014.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News