Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 14:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεμπλοκάρει το Ταμείο Ανάκαμψης: Συμφώνησαν Πολωνία και Ουγγαρία

Ξεμπλοκάρει το Ταμείο Ανάκαμψης: Συμφώνησαν Πολωνία και Ουγγαρία

Πολωνία και Ουγγαρία συμφώνησαν με τη Γερμανία σε έναν συμβιβασμό που θα ξεμπλοκάρει τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο στη Βαρσοβία.

Ο συμβιβασμός δίνει τέλος στη διαμάχη, με την οποία Βουδαπέστη και Βαρσοβία κρατούσαν «όμηρο» το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ και τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2021-2017. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες είχαν ασκήσει βέτο, γιατί διαφωνούσαν με τον όρο του Ταμείου Ανάκαμψης που θέτει ως προϋπόθεση για να λάβει μία χώρα-μέλος χρήματα, το σεβασμό του κράτους δικαίου.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας Γιαροσλάβ Γκοβίν είπε ότι η συμφωνία επετεύχθη με τη Γερμανία (η οποία κατέχει την προεδρία της Ε.Ε.) και θα παρουσιαστεί στις υπόλοιπες χώρες. Η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως την Παρασκευή, όταν και τελειώνει η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες.

«Για τώρα, έχουμε συμφωνία ανάμεσα στη Βαρσοβία, τη Βουδαπέστη και το Βερολίνο», είπε ο Γκόβιν. «Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα συμπεριλάβει και τις 24 υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Η συμφωνία επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχο της Ουγγαρίας, αναφέρει το Bloomberg, ενώ Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι οι αξιωματούχοι περιμένουν την τελική επιβεβαίωση.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι γνωστές ακόμα, με τον Γκόβιν να λέει μόνο ότι το deal κρατά «την Πολωνία κυρίαρχη και την Ε.Ε. ενωμένη».

Πολωνία και Ουγγαρία είχαν στριμωχτεί στη γωνία, καθώς οι Ευρωπαίοι απειλούσαν να προχωρήσουν με τα σχέδιά τους χωρίς εκείνες.

Το αδιέξοδο έθετε σε κίνδυνο τα τουλάχιστον 180 δισ. ευρώ που περιμένουν να λάβουν τα επόμενα χρόνια από την Ε.Ε. οι δύο χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι διαπραγματευτές γράφουν μία «ερμηνευτική δήλωση», η οποία στόχο έχει να καθησυχάσει τις δύο χώρες σε σχέση με την εφαρμογή του μηχανισμού περί κράτους δικαίου, χωρίς ωστόσο να αλλάζει τους όρους της νομικής συμφωνίας η οποία έχει επιτευχθεί. Η δήλωση αυτή θα ξεκαθαρίζει ότι ο μηχανισμός θα εφαρμόζεται για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό, από το 2021, και όχι για τα υπάρχοντα κεφάλαια. Αυτή ήταν η πάγια απαίτηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News