Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 14:37
BUSINESS & FINANCE

Jefferies: Οι λόγοι που παραμένει bullish για την Ελλάδα

Jefferies: Οι λόγοι που παραμένει bullish για την Ελλάδα

Bullish για την Ελλάδα και το Χρηματιστήριο Αθηνών δηλώνει ο επενδυτικός οίκος Jefferies, ο οποίος επισημαίνει ότι η ελληνική αγορά εξακολουθεί να μην είναι ακριβή, παρέχοντας σημαντικές ευκαιρίες κερδών, καθώς οι επενδυτές έχουν ρευστοποιήσει τις τοποθετήσεις τους κατά τους τελευταίους 18 μήνες.

«Τα εταιρικά αποτελέσματα έχουν βελτιωθεί, ενώ την ίδια στιγμή το περιθώριο των μετοχών εμφανίζεται αρκετά αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα» τονίζει, μεταξύ άλλων, δικαιολογώντας την αισιοδοξία του για τη Λεωφόρο Αθηνών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, εκτιμάει ότι η Ελλάδα «θα έχει πιθανόν το υψηλότερο όφελος απ’ ένα επιτυχημένο εμβόλιο ή/και το εκ νέου άνοιγμα των ευρωπαϊκών οικονομιών», προσδοκώντας σε ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, χάρη στην ανάκαμψη του τουρισμού και του τριτογενή τομέα υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα, συνεχίζει ο Jefferies, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, με τα spreads να υποχωρούν κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το τέλος της κρίσης χρέους. Άλλωστε, από τις αρχές Μαΐου, έχουν περιοριστεί κατά περίπου 250 μονάδες βάσης.

Ειδική αναφορά κάνει και στον τραπεζικό τομέα, διαπιστώνοντας συνεχή βελτίωση των τραπεζικών καταθέσεων, καθώς και του δείκτη παροχής πιστώσεων σε μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες. Σε θετική τροχιά έχουν αρχίσει να κινούνται και οι χρηματοδοτήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι το οποίο μετριάζει τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των πιστώσεων προς τα νοικοκυριά.

Στις θετικές ειδήσεις, τέλος, προσμετράται και η αδιάλλειπτη εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, ιδίως όσον αφορά την πρόσφατη επικύρωση της πολυαναμενόμενης ρύθμισης για τον Πτωχευτικό Κώδικα.

Από την άλλη πλευρά, δεν παραλείπει να αναφερθεί στην επιδείνωση του δημοσιονομικού προφίλ της χώρας, στην υψηλή ύφεση του 2020, η οποία αναμένεται στο 10% του ΑΕΠ, στον δείκτη ανεργίας, ο οποίος ανέρχεται στο 16,8%, καθώς και στο προφίλ του δημόσιου χρέους, το οποίο παραμένει σε τροχιά βιωσιμότητας, χάρη στην αυξημένη στήριξη από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ευμέγεθες ταμειακό μαξιλάρι.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News