Business & Finance Τετάρτη 9/12/2020, 14:17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύσημα για τον νέο πτωχευτικό, καμπανάκι για κόκκινα δάνεια

Εύσημα για τον νέο πτωχευτικό, καμπανάκι για κόκκινα δάνεια

Για μια πολύ θετική εξέλιξη έκανε λόγο ο Ντέκλαν Κοστέλο αναφερόμενος στην υπερψήφιση του νεόυ πτωχευτικού νόμου, ο οποίος έρχεται ουσιαστικά να καλύψει το κενό που αφήνει πίσω του ο νόμος Κατσέλη. Αυτή, όπως είπε, αντικατοπτρίστηκε και στο πράσινο φως του Eurogroup για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο ο αξιωματούχος της Κομισιόν, που μίλησε στο συνέδριο του Economist, επέστησε την προσοχή, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης των στόχων αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι προθεσμίες θα τηρηθούν» διεμήνυσε. 

Την ίδια ώρα, εκτίμησε ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ορισμένες επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, θα χρεοκοπήσουν και επομένως, δεν αποκλείεται να υπάρξει αύξηση του αριθμού πτωχεύσεων κατά την επόμενη περίοδο. Γι αυτό, εξήγησε, θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων, ώστε με τη σωστή και άμεση αναδιαρθρωση,

Να θυμίσουμε ότι ο νέος νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του επόμενου χρόνου και βασική φιλοσοφία του είναι η παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε ιδιώτες, έτσι ώστε να συνεχίσουν τη ζωή τους απαλλαγμένοι από τα χρέη του παρελθόντος, αφού όμως αποδεχθούν να χάσουν το σύνολο της περιουσίας τους, η οποία θα ρευστοποιηθεί με δικαστική απόφαση. Μάλιστα στην πτωχευτική περιουσία θα ανήκει πλέον και η πρώτη κατοικία του οφειλέτη.

Από την επόμενη χρονιά η πρώτη κατοικία θα προστατεύεται μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τη δηλώσουν κατά το στάδιο της πτώχευσης, εφόσον επιλέξουν να πτωχεύσουν μέσω της δικαστικής οδού ή μέσω της εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών τους. Η δυνατότητα εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών θα δίδεται με την υποβολή αίτησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. 

Σημειώνεται ότι ο νέος νόμος θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για την απαλλαγή από τα χρέη. Μεταξύ αυτών είναι οι πτωχεύσαντες να μην ελέγχονται για δόλιες ενέργειες ή να μην αρνούνται να συνεργαστούν με τα όργανα της πτώχευσης. Ασφαλιστική δικλίδα για τη μη καταστρατήγηση του νόμου είναι επίσης η υποχρέωση του οφειλέτη που έχει κάνει αίτηση για πτώχευση να δίνει στην πτωχευτική περιουσία το μέρος του ετήσιου εισοδήματός του που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News