ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Διευρύνεται η τουριστική σεζόν – Στα επίπεδα του 2019 οι πτήσεις και τον Οκτώβριο

Διευρύνεται η τουριστική σεζόν – Στα επίπεδα του 2019 οι πτήσεις και τον Οκτώβριο

Κοντά στα επίπεδα του 2019 εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να βρίσκεται ο αριθμός των πτήσεων στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελευταία περιοδική έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol) που αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μία εξέλιξη που καταδεικνύει ότι έχει επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν. 

Το πτητικό έργο στην Ελλάδα ξεκίνησε να αυξάνεται σημαντικά από τα μέσα Αυγούστου και αντιπροσωπεύει τον Σεπτέμβριο σταθερά το 90% ή και περισσότερο των επιπέδων του 2019.

Ο αριθμός των πτήσεων, μέχρι την Κυριακή 3 Οκτωβρίου θα κυμανθεί μεταξύ του 80% και 90% του 2019, κι ύστερα θα ξεπεράσει το 90% του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol. Ο ημερήσιος αριθμός πτήσεων κυμαίνεται από 1.000 έως 2.000, με την κίνηση να αναμένεται ότι θα βρεθεί στο χαμηλότερο άκρο του εύρους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Διαβάστε ακόμη: Έως τον Νοέμβριο θα έρχονται τουρίστες στην Κρήτη

Οι αναμενόμενες αυτές επιδόσεις συνάδουν με τις προβλέψεις για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τον Οκτώβριο και ίσως μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης «η τουριστική περίοδος εκτιμάται ότι θα επιμηκυνθεί τον Οκτώβριο και ίσως κατά τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου», ενώ καταγράφεται μια σταδιακή τάση επιστροφής στην κανονικότητα με τους πελάτες να αρχίζουν να προχωρούν, ελαφρώς νωρίτερα, σε κρατήσεις. Όπως ακόμη, σημείωσε ο κ. Βασιλάκης, τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2022, ο αριθμός των πτήσεων της Aegean εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερος από 12% έως 25% (στο ανώτατο άκρο των εκτιμήσεων).

«Κλειδί» βέβαια, για την πλήρη επιστροφή στην ανάκαμψη είναι τα ποσοστά πληρότητας των αεροσκαφών, τα οποία για την Aegean υπήρξαν, κατά τον μήνα Αύγουστο, χαμηλότερα από 12% έως 15%, σε σχέση με το 2019.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στις 42 χώρες που καλύπτει το Eurocontrol, υπολογίζεται ότι ο μέσος ημερήσιος όρος πτήσεων θα ανέλθει σε 24.000 πτήσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 73% έως το 77% των επιδόσεων του 2019. Εκείνη τη χρονιά τον Οκτώβριο η κίνηση ξεκινούσε να υποχωρεί πολύ πιο γρήγορα.

Μειώθηκαν οι εκπομπές CO2

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από πτήσεις, στην Ευρώπη, είναι χαμηλότερες από τις αρχές της χρονιάς μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου κατά 56% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Αντίστοιχα ο αριθμός των πτήσεων είναι χαμηλότερος κατά 53% τη εν λόγω χρονική περίοδο. Στην Ελλάδα, από τις αρχές της χρονιάς, η μείωση των εκπομπών CO2 είναι κατά 45% λιγότερες, σε σχέση με το 2019. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα «εγγράφονται» στη χώρα αναχώρησης των αεροσκαφών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News