BUSINESS & FINANCE

BofA: Πώς ο ελληνικός τουρισμός «πέταξε» πάνω από όλη την Ευρώπη

Πολύ κοντά στην ολική επαναφορά του στα προ-πανδημίας επίπεδα

BofA: Πώς ο ελληνικός τουρισμός «πέταξε» πάνω από όλη την Ευρώπη

Πολύ κοντά στην ολική επαναφορά του στα προ-πανδημίας επίπεδα επέστρεψε φέτος το καλοκαίρι ο ελληνικός τουρισμός, όπως δείχνουν τα στοιχεία σημερινής ανάλυσης της Bank of America. Το «ελληνικό θαύμα» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση που επικράτησε στην τουριστική βιομηχανία των άλλων μεγάλων προορισμών της Ευρώπης, όπου οι αφίξεις στα αεροδρόμια από το εξωτερικό δεν ήταν ούτε οι μισές σε σχέση με το 2019.

Όπως σημειώνει η ανάλυση της Bank of America, οι διεθνείς πτήσεις προς τις χώρες της Ευρώπης διαμορφώθηκαν για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στο 39,9% των επιπέδων του 2019, έναντι 26,6% που ήταν πέρυσι.

Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη υπήρξε πολύ ανομοιόμορφη, με τις πτήσεις εσωτερικού να εμφανίζουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις.

Η χειρότερη αγορά για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν η βρετανική, όπου οι αφίξεις από το εξωτερικό κινήθηκαν μόλις στο 14,3% των επιπέδων του 2019, σε μία εξέλιξη την οποία η BofA συνδέει με τις πολύ αυστηρές αλλά και απρόβλεπτες απαιτήσεις για καραντίνα και τεστ.

BofA: Πώς ο ελληνικός τουρισμός «πέταξε» πάνω από όλη την Ευρώπη-1

Στο άλλο άκρο βρέθηκε η Ελλάδα, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον αμέσως επόμενο προορισμό, την Κύπρο. Τα στοιχεία της BofA δείχνουν ότι οι αφίξεις εξωτερικού στα ελληνικά αεροδρόμια διαμορφώθηκαν στο 85,7% των επιπέδων του 2019. Την ίδια στιγμή, στην Κύπρο ανήλθαν στο 64,5% των προ-πανδημίας επιπέδων, στην Τουρκία στο 62%, στην Ισπανία στο 50,5%, στην Πορτογαλία στο 48,8%, στη Γαλλία στο 36,6% και στην Ιταλία στο 36%.

H Bank of America προβλέπει ότι η επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια θα ανακάμψει έως το 2024-2025, προειδοποιώντας μάλιστα ότι οι μακροπρόθεσμες αβεβαιότητες θα επιμείνουν (όπως για τα επιχειρηματικά ταξίδια, τις δαπάνες καταναλωτών και τις περιβαλλοντικές πιέσεις). 

Διαβάστε επίσης: HSBC: Στη «σκιά» του ελληνικού τουρισμού οι άλλοι προορισμοί της Μεσογείου

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Ελλάδα διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και τον Σεπτέμβριο. Από την 1η έως τις 12 Σεπτέμβρη, σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα προσγειώθηκαν περισσότερα από 2.000 αεροσκάφη, που μετέφεραν πάνω από 270.000 επιβάτες από το εξωτερικό, περισσότερους δηλαδή από τους μισούς της αντίστοιχης περιόδου της περσινής χρονιάς. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News