BUSINESS & FINANCE

HSBC: Στη «σκιά» του ελληνικού τουρισμού οι άλλοι προορισμοί της Μεσογείου

HSBC: Στη «σκιά» του ελληνικού τουρισμού οι άλλοι προορισμοί της Μεσογείου

Ο ελληνικός τουρισμός είναι ο μεγάλος κερδισμένος της φετινής καλοκαιρινής σεζόν και η Ελλάδα είναι ο μοναδικός από τους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης που κατάφερε να πλησιάσει τα νούμερα του 2019, βιώνοντας ένα καλοκαίρι που θύμιζε σε κάτι την εποχή της κανονικότητας, όπως δείχνουν νέα στοιχεία της HSBC.

HSBC: Στη «σκιά» του ελληνικού τουρισμού οι άλλοι προορισμοί της Μεσογείου-1

Όπως αποτυπώνεται σε γράφημα του επενδυτικού οίκου για τις κρατήσεις των ξενοδοχείων, η Ελλάδα άρχισε να «πετά» από τον Απρίλιο και μετά, με αποκορύφωμα τον Ιούλιο, όταν έφτασε πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019.

Στην πορεία, η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αποτυπώθηκε στην κάμψη των κρατήσεων στα ξενοδοχεία μέσα στον Αύγουστο, όμως τα στοιχεία της HSBC επιβεβαιώνουν τις πρώτες πληροφορίες που θέλουν τον Σεπτέμβριο να κινείται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα.

Έτσι, ακόμα και τώρα, οι κρατήσεις των ξενοδοχείων υπολείπονται λιγότερο από 20% σε σχέση με το 2019, την ώρα που τα αντίστοιχα μεγέθη σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία κινούνται γύρω στο -60%.

Άλλωστε, οι αναλυτές της HSBC επισημαίνουν ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν μπει σε πτωτική τροχιά στην Ελλάδα, ακολουθώντας τις ενθαρρυντικές τάσεις που καταγράφονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

HSBC: Στη «σκιά» του ελληνικού τουρισμού οι άλλοι προορισμοί της Μεσογείου-2

Καθώς το κύμα της Δέλτα υποχωρεί, η επιστροφή σε lockdowns μοιάζει απίθανη για την ώρα, τονίζει ο οίκος. «Παρόλα αυτά, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να χαλαρώσουμε σε σχέση με τους οικονομικούς κινδύνους που πηγάζουν από την πανδημία», προειδοποιούν οι αναλυτές της HSBC, επισημαίνοντας ότι η επίδραση την οποία θα έχει η έναρξη της σχολικής χρονιάς στην επιδημιολογική κατάσταση είναι ακόμα αβέβαιη.

HSBC: Στη «σκιά» του ελληνικού τουρισμού οι άλλοι προορισμοί της Μεσογείου-3

Για παράδειγμα, τα νέα κρούσματα ανάμεσα στα παιδιά έχουν αυξηθεί τελευταία στην Αγγλία, αλλά όχι στη Γαλλία, σε μία εξέλιξη την οποία ο οίκος συνδέει με τα σχετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα στους εφήβους στη Γαλλία.

HSBC: Στη «σκιά» του ελληνικού τουρισμού οι άλλοι προορισμοί της Μεσογείου-4

Σε αυτό το περιβάλλον, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να προσπαθούν να ενισχύσουν τα ποσοστά των εμβολιασμών, με την Ελβετία να απαιτεί «Covid-19 pass» για την είσοδο σε δημόσιους χώρους όπως είναι τα εστιατόρια, και την Ιταλία να επεκτείνει την απαίτηση του «green pass» στους δασκάλους.

Ωστόσο τα στοιχεία της HSBC δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στους εμβολιασμούς, με το ποσοστό κάλυψης να είναι ανάλογο με εκείνο των ΗΠΑ και ανάμεσα στα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί ο οίκος.

HSBC: Στη «σκιά» του ελληνικού τουρισμού οι άλλοι προορισμοί της Μεσογείου-5

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News