ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

HSBC: Τι περιμένει φέτος η Ελλάδα από τον τουρισμό

Πού θα φτάσουν οι τουριστικές αφίξεις - Τι θα γίνει με τον ανταγωνισμό της Τουρκίας

HSBC: Τι περιμένει φέτος η Ελλάδα από τον τουρισμό

Σταδιακή ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη από τον Ιούνιο προβλέπει η HSBC, με τις αφίξεις ξένων τουριστών να φτάνουν περίπου στο 50% των προ-κορωνοϊού επιπέδων το τρίτο τρίμηνο. Μετά από αυτό, η ανάκαμψη θα είναι σταθερή, με αποτέλεσμα η τουριστική βιομηχανία να έχει επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα έως τα τέλη του 2022. Η ανάκαμψη θα είναι κάπως γρηγορότερη για την Ιταλία και την Πορτογαλία από ό,τι για την Ελλάδα ή την Ισπανία, προειδοποιεί ο επενδυτικός οίκος.

HSBC: Τι περιμένει φέτος η Ελλάδα από τον τουρισμό-1

Αυτό σημαίνει ότι αφότου ο τουρισμός αφαίρεσε πέρυσι 6 ποσοστιαίες μονάδες από τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας, φέτος θα προσθέσει 2 ποσοστιαίες μονάδες. Η θετική επίδραση από τον τουρισμό στην ελληνική ανάπτυξη του 2022 προβλέπεται στις 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Το διακύβευμα του τουρισμού

HSBC: Τι περιμένει φέτος η Ελλάδα από τον τουρισμό-2

Όπως επισημαίνει η HSBC, ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για την Ελλάδα, αφού κινεί το 20% της ελληνικής οικονομίας. Και βέβαια, η καλοκαιρινή περίοδος είναι κρίσιμη, αφού ο ελληνικός τουρισμός είναι εκείνος που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη εποχικότητα. Για τις περισσότερες χώρες, η τουριστική σεζόν αρχίζει το Πάσχα, με τους περισσότερους ταξιδιώτες να φτάνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Επομένως, είναι λογική η κούρσα για τη διάσωση του καλοκαιρινού τουρισμού, σημειώνει η HSBC.

HSBC: Τι περιμένει φέτος η Ελλάδα από τον τουρισμό-3

Ποιοι τουρίστες θα έρθουν

HSBC: Τι περιμένει φέτος η Ελλάδα από τον τουρισμό-4

Οι τουριστικές ροές από τον ευρωπαϊκό Βορρά στον Νότο θα εξαρτηθούν φέτος σε μεγάλο βαθμό από την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Με δεδομένο ότι οι εμβολιασμένοι τουρίστες θα έχουν μεγάλη ταξιδιωτική ελευθερία, είναι κρίσιμο να κοιτάξει κανείς πώς πηγαίνουν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία και τη Γερμανία, τονίζει η HSBC. Και προβλέπει ότι έως τα μέσα του Ιουλίου, το 1/2 των ενηλίκων στη Γερμανία και τα 2/3 στη Βρετανία θα έχουν εμβολιαστεί. Και βέβαια, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία θα μπορέσουν να ταξιδέψουν ελεύθερα πρώτοι, καθώς στη Βρετανία, για παράδειγμα, μόνο ένα μικρό μερίδιο των κάτω των 40 έχει κάνει την πρώτη δόση. Ως γνωστόν, η χώρα χορηγεί τη δεύτερη δόση μετά από τρεις μήνες. Έτσι, όσοι Βρετανοί κάνουν την πρώτη δόση σήμερα, θα χρειάζεται να κάνουν τεστ κορωνοϊού πριν να φύγουν για διακοπές, εάν σκοπεύουν να ταξιδέψουν πριν από τα τέλη του Αυγούστου.

HSBC: Τι περιμένει φέτος η Ελλάδα από τον τουρισμό-5

HSBC: Τι περιμένει φέτος η Ελλάδα από τον τουρισμό-6

1.000 λίρες σε τεστ για τις διακοπές στην Ελλάδα

Όπως εξηγεί η HSBC, πολλοί θα είναι φέτος οι τουρίστες που θα αναγκαστούν να κάνουν τεστ για να ταξιδέψουν (σε αυτούς, βέβαια, συγκαταλέγονται και όλα τα παιδιά). Το υψηλό κόστος και η ταλαιπωρία των τεστ ενδεχομένως να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για την ανάκαμψη του τουρισμού.

Για παράδειγμα, μία μη εμβολιασμένη τετραμελής οικογένεια Βρετανών που θέλει να ταξιδέψει στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι (ακόμα και εάν η Ελλάδα μπει τελικά στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας), θα πρέπει να πληρώσει 1.024 λίρες μόνο για τα τεστ. Και αυτό γιατί οι κανονισμοί της Ελλάδας λένε ότι κάθε μέλος της οικογένειας άνω των 5 ετών πρέπει να επιδείξει αρνητικό τεστ που έγινε 72 ώρες πριν την αναχώρηση. Σύμφωνα με τους κανόνες της Βρετανίας, όλα τα μέλη πρέπει να κάνουν rapid test πριν την επιστροφή τους, καθώς και ένα μοριακό τεστ στις δύο πρώτες ημέρες μετά την επιστροφή. Η μέση τιμή του μοριακού τεστ στη Βρετανία είναι 128 λίρες.  Έτσι, ακόμα και χωρίς να συνυπολογίζει το rapid test προ της επιστροφής, η HSBC εκτιμά ότι τα δύο τεστ για κάθε ένα μέλος της οικογένειας θα κοστίσουν πάνω από 1.000 λίρες.  

Βέβαια, υπάρχουν θετικές προσδοκίες, καθώς η TUI προσφέρει στους πελάτες της ένα πακέτο 60 λιρών με όλα τα απαιτούμενα τεστ. Αυτό μειώνει το κόστος στις 240 λίρες για μία 4μελή οικογένεια. 

Τι θα γίνει με τον ανταγωνισμό από την Τουρκία

Ένας σημαντικός παράγοντας για τον ελληνικό τουρισμό είναι και οι εξελίξεις σε ανταγωνιστικούς προορισμούς. Η HSBC επισημαίνει ότι η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εθνικό lockdown και στην «κόκκινη λίστα» της Βρετανίας, κάτι που σημαίνει ότι όσοι τουρίστες επιστρέφουν, πρέπει να περάσουν 10ήμερη καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο, κάτι που κοστίζει 1.750 λίρες ανά άτομο. Έτσι, ο οίκος θεωρεί ότι η Ευρώπη αποτελεί πολύ πιο ελκυστικό προορισμό από την Τουρκία αυτή τη στιγμή, προβλέποντας μία στροφή στις τουριστικές ροές ανάλογη με εκείνη που είχε σημειωθεί το 2016, όταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία έσπρωξαν τους ταξιδιώτες κυρίως προς την Ισπανία.

HSBC: Τι περιμένει φέτος η Ελλάδα από τον τουρισμό-7

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News