BUSINESS & FINANCE

Τουρισμός: Αν δεν υπήρχε η Μετάλλαξη Δέλτα – Η δυναμική της Ελλάδας

Η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι πολύ ισχυρότερη από εκείνη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας ή της Γαλλίας

Τουρισμός: Αν δεν υπήρχε η Μετάλλαξη Δέλτα – Η δυναμική της Ελλάδας

Ο ελληνικός τουρισμός εμφανίζει τη μεγαλύτερη δυναμική ανάμεσα στους προορισμούς της Μεσογείου, δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank, την ώρα που αυτή η ενθαρρυντική εκκίνηση της τουριστικής σεζόν τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας της ταχύτατης εξάπλωσης της Μετάλλαξης Δέλτα στα ελληνικά νησιά αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επιβατικής κίνησης στις αεροπορικές πτήσεις, τα οποία επεξεργάστηκε η Deutsche Bank, η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι πολύ ισχυρότερη από εκείνη της Ισπανίας, της Πορτογαλίας ή της Γαλλίας. Μόνο η ιταλική αγορά ανταγωνίζεται την ελληνική σε δυναμική. 

Τουρισμός: Αν δεν υπήρχε η Μετάλλαξη Δέλτα – Η δυναμική της Ελλάδας-1

Όμως, καθώς η έλευση της Μετάλλαξης Δέλτα απομακρύνει χρονικά την επιστροφή στην κανονικότητα και φέρνει πλέον την Ευρώπη στο σενάριο της «ζωής με τον ιό», ο τουρισμός και κυρίως τα διασυνοριακά ταξίδια είναι ανάμεσα στους τομείς που επηρεάζονται περισσότερο.

Σύμφωνα με μελέτη της Capital Economics που δημοσιεύτηκε σήμερα, η Μετάλλαξη Δέλτα αποδεικνύει ότι ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει. Και ενώ οι περισσότερες οικονομίες αναμένεται να προσαρμοστούν στη ζωή με τον ιό, επιστρέφοντας αργά ή γρήγορα στην προ-πανδημίας τάση της οικονομικής δραστηριότητας, εκείνες που εξαρτώνται από τον τουρισμό είναι οι πιο ευάλωτες. Εφόσον διαταραχθούν και πάλι τα διασυνοριακά ταξίδια με νέα περιοριστικά μέτρα, όπως ήδη διαφαίνεται, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των χαμένων, σύμφωνα με την Capital Economics.    

Οι οικονομίες που εμφανίζουν μεγάλη εξάρτηση από τον εξωτερικό τουρισμό -όπως η ελληνική- θα υποστούν περισσότερο τις συνέπειες, αφού ο εσωτερικός τουρισμός μπορεί μόνο μέχρι ενός σημείου να καλύψει το πλήγμα, προσθέτει η Deutsche Bank.

Τουρισμός: Αν δεν υπήρχε η Μετάλλαξη Δέλτα – Η δυναμική της Ελλάδας-2 

Η χρήση του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού της Ε.Ε. αναμένεται να βοηθήσει κάπως στην ομαλοποίηση των ροών των τουριστών ανάμεσα στις χώρες της Ένωσης φέτος το καλοκαίρι, σε σύγκριση με πέρυσι, αναγνωρίζει ο γερμανικός επενδυτικός οίκος. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία της επιβατικής κίνησης επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή. 

Όμως, καθώς η Ελλάδα, όπως η Ισπανία, αλλά και η Πορτογαλία, εξαρτώνται σε αρκετά μεγάλο βαθμό από τους εκτός Ε.Ε. επισκέπτες (μεταξύ των οποίων και οι Βρετανοί), τα οφέλη από το ψηφιακό πιστοποιητικό θα είναι περιορισμένα, καταλήγει η Deutsche Bank.

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News