ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Skyexpress: Επενδύει 200 εκατ. ευρώ για 6 νέα ATR

Συνολικά, έχει επενδύσει 700 εκατ. ευρώ για την προμήθεια νέων αεροπλάνων

Skyexpress: Επενδύει 200 εκατ. ευρώ για 6 νέα ATR

Στην προμήθεια συνολικά έξι αεροσκαφών ATR 72-600 προχώρησε η Sky express, με την ελληνική αεροπορική εταιρεία και την κατασκευάστρια εταιρεία αεροπλάνων ATR, με έδρα την Τουλούζη, να υπογράφουν τη σύμβαση, που αντιστοιχεί σε επένδυση ύψους 200 εκατ. ευρώ, το περασμένο Σάββατο στο νησί της Πάρου. H Sky express έχει παραλάβει, ήδη, το ένα από τα συνολικά έξι ATR, ενώ, μέχρι το τέλος της χρονιάς, αναμένεται να έχει προμηθευτεί και τα υπόλοιπα πέντε αεροσκάφη. Μία από τις πρώτες πτήσεις του ATR 72-600, που έχει ενταχθεί στο στόλο της Sky express, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο από την Αθήνα προς την Πάρο και αντίστροφα, μεταφέροντας όσους συμμετείχαν στην τελετή υπογραφής της σύμβασης. 

Όπως ανέφερε, κατά την εκδήλωση υπογραφής της σύμβασης, o διευθύνων σύμβουλος του ομίλου IOGR, στον οποίο ανήκει η Sky express, Γιάννης Γρύλος, ο αερομεταφορέας έχει επενδύσει το ποσό των 700 εκατ. ευρώ για την προμήθεια νέων αεροπλάνων, καθώς αποκτά εκτός από τα έξι ATR 72-600, έξι αεροπλάνα Airbus A320neo.

«Δεν υπάρχει καλύτερη και πιο βιώσιμη λύση που να προσφέρει ουσιαστική συνδεσιμότητα από το ATR 72-600, το σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη περιφερειακή αεροπορία. Σύμφωνα με μελέτες, μια αύξηση 10% στις περιφερειακές πτήσεις μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχη ενίσχυση του τοπικού ΑΕΠ κατά 5% αποδεικνύοντας την αξία των περιφερειακών αεροπορικών μεταφορών και το θεμελιώδη ρόλο της περιφερειακής σύνδεσης. Ευχόμαστε και άλλες αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της SKY express και να εμπιστευτούν τα αεροσκάφη turboprop τα οποία αποτελούν την πλέον ανταγωνιστική λύση για τη μείωση των εκπομπών στις αερομεταφορές», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλογαλλικής ATR Stefano Bortoli. Για την ATR το 2020 υπήρξε μία κακή χρονιά με μόλις 10 παραγγελίες, οι οποίες αναμένεται να διπλασιαστούν φέτος.

Τα ATR 72-600 προσφέρουν χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, αυξημένη αυτονομία, ενώ οι εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα είναι χαμηλότερες κατά 40% ανά πτήση.

Ο κ. Γρύλλος ανέφερε πως η Sky express αξιολογεί το ενδεχόμενο της υποβολής αιτήματος για λήψη κρατικής ενίσχυσης, με τις επιδόσεις τους ερχόμενους μήνες, σε όρους επιβατικής κίνησης και πτητικού έργου, να καθορίζουν εάν θα ληφθεί ή όχι η σχετική απόφαση. Για παράδειγμα, όπως είπε, εάν ο φετινός Οκτώβριος είναι σαν τον Αύγουστο του 2019, τότε τα δεδομένα θα είναι τελείως διαφορετικά για τις αερομεταφορές και τον ελληνικό τουρισμό.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα σχέδια της αεροπορικής περιλαμβάνουν την επέκταση της δραστηριότητας σε «άλλες ηπείρους, εκτός της Ευρώπης».

Στην τελετή για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Sky express και της ATR το «παρών» έδωσαν η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, οι δήμαρχοι Πάρου Μάρκος Κωβαίος και Αντιπάρου Αναστάσιος Φαρούπος, ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, η αερολιμενάρχης Πάρου Στέλλα Σαρρή και εκπρόσωποι τοπικών φορέων της Πάρου και φορέων του τουρισμού.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News