Business & Finance Πέμπτη 17/06/2021, 14:44
BUSINESS & FINANCE

Κάνει πίσω ο Τζόνσον: Στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα οι εμβολιασμένοι Βρετανοί;

Το Λονδίνο εξετάζει να επιτρέψει τα ταξίδια μόνο με τεστ κορωνοϊού για τους Βρετανούς που είναι πλήρως εμβολιασμένοι

Κάνει πίσω ο Τζόνσον: Στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα οι εμβολιασμένοι Βρετανοί;

Στροφή 180 μοιρών στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς σκέφτεται να κάνει η βρετανική κυβέρνηση, έπειτα από την κατακραυγή που προκάλεσε τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων το σύστημα του «φωτεινού σηματοδότη», που χωρίζει τους προορισμούς σε πράσινους, πορτοκαλί και κόκκινους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που πρώτη μετέδωσε η Telegraph και τώρα μεταφέρει και το Bloomberg, το Λονδίνο εξετάζει να επιτρέψει τα ελεύθερα ταξίδια προς 150 χώρες για τους Βρετανούς που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Η πολιτική αυτή, η οποία ακόμα συζητείται μέσα στην κυβέρνηση, όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου δεν θα χρειάζεται να μπουν σε 10ήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή τους, όπως ισχύει σήμερα για όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα και όλους τους άλλους πορτοκαλί προορισμούς (όσοι επιστρέφουν από τους κόκκινους προορισμούς περνούν την καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο, με το  κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους).

Μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει σημαντική ώθηση στις αεροπορικές εταιρείες αλλά και σε προορισμούς όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους Βρετανούς ταξιδιώτες.

Έως σήμερα, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ζητούσε από τους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν καθόλου στους πορτοκαλί και στους κόκκινους προορισμούς. Όμως, όταν οι προσδοκίες για ένταξη έστω κάποιων ελληνικών και ισπανικών νησιών στην πράσινη λίστα διαψεύσθηκαν, και η Πορτογαλία «υποβαθμίστηκε» αιφνιδιαστικά στην πορτοκαλί, οι βρετανικές τουριστικές επιχειρήσεις επέκριναν έντονα την κυβέρνηση.

Όπως έγραφε νωρίτερα το moneyreview.gr, η Ryanair και μία εταιρεία που διαχειρίζεται  τρία βρετανικά αεροδρόμια προσφεύγουν στη δικαιοσύνη κατά του συστήματος του «φωτεινού σηματοδότη», καθώς μιλούν για αδιαφάνεια του συστήματος και κατηγορούν τον Τζόνσον ότι «αυτοσχεδιάζει». Σύμφωνα με το BBC, έχουν τη στήριξη και άλλων αεροπορικών εταιρειών. 

Για το θέμα αυτό, άλλωστε, μίλησε στον Τζόνσον και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας του ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δικαιολογούν την ένταξη των ελληνικών τουρισμών στην πράσινη λίστα.  

Τι θα προβλέπει η νέα πολιτική για τα ταξίδια

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες της πορτοκαλί λίστας χωρίς να είναι αναγκασμένοι να μπουν σε καραντίνα. Όμως, η υποχρέωση να υποβάλλονται σε τεστ κατά του κορωνοϊού θα συνεχίσει να ισχύει.  

Στην πορτοκαλί λίστα βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και συνολικά περισσότερες από 160 χώρες.

Οι προτάσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν υπάρχουν ακόμα αποφάσεις, τονίζει πηγή του Bloomberg.

Πάντως, η μετοχή της Ryanair σημείωσε άλμα έως 4,3%, της EasyJet 5% και της μητρικής της British Airways, IAG ενισχύθηκε έως και 3,9% με τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News