ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ

Capital Economics: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό

Οι περισσότερες οικονομίες θα προσαρμοστούν στην μακροπρόθεσμη παρουσία του ιού

Capital Economics: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό

Η Μετάλλαξη Δέλτα κάνει σαφές ότι ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει καιρό και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του μακροπρόθεσμα, γράφει σε σημερινό σημείωμά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Neil Shearing. 

Μπορεί τα μέχρι στιγμής στοιχεία να δείχνουν ότι η σύνδεση ανάμεσα στα νέα κρούσματα και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία έχει αποδυναμωθεί, όμως καθώς η αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα φθίνει και νέα στελέχη θα εμφανίζονται, αυτό ίσως να μην ισχύει πια, τονίζει ο οικονομολόγος. 

Ακόμα και εάν δεν επιβεβαιωθεί το εφιαλτικό σενάριο μίας μετάλλαξης την οποία δεν θα «πιάνουν» τα εμβόλια, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι ενισχυτικές («booster», όπως ονομάζονται) δόσεις θα χρειαστούν πιθανότατα σε κάποια στιγμή, κάτι που θα φέρει ακόμα πιο πίσω την προσπάθεια εμβολιασμού, ειδικά στις αναδυόμενες χώρες. 

Πάντως, ο Shearing τονίζει ότι οι οικονομίες που στηρίζονται στην αγορά είναι ευπροσάρμοστες και έτσι, οι περισσότερες θα προσαρμοστούν στην πραγματικότητα της μακροπρόθεσμης παρουσίας του κορωνοϊού, ώστε τελικά, η οικονομική δραστηριότητα να επιστρέψει στην προ-πανδημίας τάση. «Όμως, οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα δεν αναμένεται να είναι ομαλός και διαφορετικές χώρες θα προχωρήσουν με διαφορετικές ταχύτητες», τονίζει η Capital Economics. 

Θα πλήξει η Δέλτα την ανάκαμψη; 

Όπως παραδέχεται ο Shearing, κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα πόσο μεγάλη απειλή συνιστά η Μετάλλαξη Δέλτα για την ανάκαμψη των οικονομιών. 

«Όταν προσπαθούμε να εκτιμήσουμε τις συνέπειες για τις οικονομίες (και τις αγορές), είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι το πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα προκαλείται από τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και όχι από τον ίδιο τον ιό», εξηγεί ο οικονομολόγος. «Αυτό που έχει σημασία, επομένως, είναι το πώς θα απαντήσουν οι κυβερνήσεις στην όποια αύξηση των κρουσμάτων», τονίζει.  

Αυτό, κατά την άποψή του, ανεβάζει τις πιθανότητες ότι οι κυβερνήσεις δεν θα απαντήσουν σε ένα κύμα από νέα κρούσματα με την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, ικανών να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη. Προϋπόθεση, ωστόσο, για να αποτραπούν τα μέτρα αυτά, είναι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών. «Με άλλα λόγια, είναι ένας αγώνας ταχύτητας ανάμεσα στους εμβολιασμούς και την εξάπλωση της Μετάλλαξης Δέλτα», σημειώνει ο αναλυτής. 

Και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην τακτική που θα ακολουθήσουν οι χώρες. Τα στοιχεία που σήμερα δημοσίευσε η Deutsche Bank, για παράδειγμα, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εμφανίζοντας τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων στις μεγάλες ηλικίες, οι οποίες είναι και οι πιο ευάλωτες. 

«Ενώ η εξάπλωση της Μετάλλαξης Δέλτα ενδεχομένως να επιτείνει προσωρινά τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, καθώς οι εργαζόμενοι που κολλούν θα αναγκάζονται να μπουν σε καραντίνα, οι κυβερνήσεις δεν αναμένεται να αναγκαστούν να επιβάλλουν νέα, σημαντικά περιοριστικά μέτρα, τα οποία να αποτελέσουν μεγάλη απειλή για την ανάκαμψη των οικονομιών», τονίζει η ανάλυση της Capital Economics. 

Ωστόσο, υπάρχουν μία σειρά από εξαιρέσεις, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, αλλά και οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, που αναμένεται πληγούν εάν η τουριστική σεζόν διαταραχθεί από περιορισμούς στις διασυνοριακές μετακινήσεις. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News