Business & Finance Τετάρτη 29/09/2021, 19:33
BUSINESS & FINANCE

Π. Τζεντιλόνι: Σημαντική η πρόοδος για την ελληνική οικονομία

Ο Π. Τζεντιλόνι και ο Χ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσαν τους ταχείς ρυθμούς της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, επισημαίνοντας όμως ότι δεν έχουν διαφύγει πλήρως του κινδύνου.

Π. Τζεντιλόνι: Σημαντική η πρόοδος για την ελληνική οικονομία

Σημαντική πρόοδο έχει σημειώσει η ευρωπαϊκή και ιδίως η ελληνική οικονομία, ενώ βελτιωμένη παρουσιάζεται και η εικόνα της διεθνούς οικονομίας, όπως επεσήμανε στο συνέδριο της Κομισιόν σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι. Στο συνέδριο, με θέμα «Η Ελλάδα και ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ», έδωσε το παρόν και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Ευρώπη αντέδρασε στην κρίση της πανδημίας με ταχύτητα, μεθοδικότητα και πνεύμα αλληλεγγύης, ενώ σημείωσε ότι ελήφθησαν και σημαντικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δόθηκε στήριξη στα κράτη, στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις, και βέβαια τέθηκε σε ισχύ το Ταμείο Ανάκαμψης.

Π. Τζεντιλόνι

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, τόνισε ότι στο αντίστοιχο συνέδριο του ΙΟΒΕ τον περασμένο Ιούλιο, η εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας ήταν εντελώς διαφορετική αφού αφενός η οικονομία είχε συρρικνωθεί σε διψήφιο ποσοστό αφετέρου η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είχε ακόμη εγκριθεί. Πλέον, επεσήμανε η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη χάρη στις ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν σε εθνικό και σε υπερεθνικό επίπεδο και εξαιτίας των εμβολιασμών. Επεσήμανε βέβαια πως θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στη διαχείριση των προγραμμάτων στήριξης, καθώς ακόμη ελλοχεύει ο κίνδυνος αναστροφής της προόδου.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Ελλάδα που έχει διαβεί την ανηφόρα της κρίσης, ο Π. Τζεντιλόνι επεσήμανε ότι η χώρα κινείται προς μία καλή κατεύθυνση, με την ανεργία να έχει μειωθεί σημαντικά, παρότι παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, δήλωσε ικανοποιημένος από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», ενώ τόνισε πως η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών, που κατέθεσαν το σχέδιο για τον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης Ο ίδιος έκανε λόγο για εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν και της ελληνικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι το «Ελλάδα 2.0» προσφέρει τα εφόδια για τη στήριξη, αλλά ακόμη και την ώθηση σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα της οικονομικής ανάπτυξης. Ο ίδιος έκανε ειδική μνεία στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι όταν επιστρέψει σε ισχύ, δεν θα πρέπει να μεταφραστεί σε «επιθετική» περικοπή των δημόσιων επενδύσεων. Τέλος, αναφέρθηκε στην 11η Αξιολόγηση της Κομισιόν για την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αλλά και οι επενδύσεις έχουν προχωρήσει , κάνοντας ειδική αναφορά στο έργο του Ελληνικού. Έχουμε καθήκον να αποδείξουμε στη νέα γενιά που έχει ζήσει δύο κρίσεις, ότι αυτή τη φορά η Ευρώπη είναι διαφορετική και μπορεί να κτίσει ένα καλύτερο μέλλον δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Τζεντιλόνι.

Χ. Σταϊκούρας

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι ταχύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί τον περασμένο Ιούλιο, τονίζοντας παράλληλα όμως ότι για τη διασφάλιση μίας ισχυρότερης και βιώσιμης ανάπτυξης θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Μάλιστα δήλωσε επίσης ότι η επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης, με συντονισμένες πολιτικές μεταξύ των κρατών-μελών, απέδειξε τον ρόλο-κλειδί της οικονομικής διακυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Χ. Σταϊκούρας δήλωσε βέβαια πως η Ελλάδα θα λάβει μέρος και θα συμβάλλει στον ευρωπαϊκό διάλογο για τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ενώ συμφώνησε και με τη θέση του πρόεδρου του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ότι δεν θα υπάρξει πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης. Αναφέρθηκε επίσης μεταξύ άλλων στην ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος, επεσήμανε το φλέγον ζήτημα της φτώχειας και της ανισότητας, το οποίο όπως δήλωσε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News