Business & Finance Δευτέρα 27/09/2021, 14:33
BUSINESS & FINANCE

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: «Φλερτάρει» με ανάκαμψη V η Ελλάδα

Ρεαλιστικός ο αναθεωρημένος στόχος για το ΑΕΠ

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: «Φλερτάρει» με ανάκαμψη V η Ελλάδα

Ρεαλιστική χαρακτηρίζει την αναθεώρηση του ετήσιου στόχου για το ΑΕΠ το 2021 προς τα πάνω το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο αναμένει συνέχιση της θετικής πορείας της οικονομίας το επόμενο διάστημα, μη αποκλείοντας ανάκαμψη «τύπου V».

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κορλίρας, τα στοιχεία που περιλαμβάνει το Τριμηνιαίο Δελτίο με τίτλο «Μακροοικονομικές και Δημοσιονομικές εξελίξεις», δείχνουν ότι η συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται σημαντικά με ισχυρή ανάκαμψη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό τον Ιούνιο.

Η εξέλιξη των βασικών δεικτών, σύμφωνα με τον κ. Κορλίρα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι και το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχισθεί η θετική αυτή πορεία. Ωστόσο, όπως επισημαίνει «χρειάζεται να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και να αναμένουμε και τις οικονομικές εξελίξεις που μπορεί να προέλθουν από τη συνέχιση της πανδημίας και μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων, καθώς θα έχουμε επιστροφή σε κλειστούς χώρους λόγω της αναπόφευκτης αλλαγής των καιρικών συνθηκών».

Όπως επισημαίνεται ειδικότερα στο τριμηνιαίο δελτίο του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, το ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αυξήθηκε κατά 16,2% το β’ τρίμηνο του 2021 έναντι του αντιστοίχου τριμήνου του 2020. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη σταδιακή άρση των μέτρων περιστολής της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας το β΄ τρίμηνο του έτους και στον περιορισμό της οικονομικής ανασφάλειας, ειδικά σε σχέση με αυτή που επικρατούσε το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η θετική αυτή επίδοση οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών στην αναθεώρηση προς τα πάνω του στόχου για την ετήσια μεγέθυνση το 2021 στο 5,9% , έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%. Η μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση του ΑΕΠ β’ τριμήνου προήλθε από την ιδιωτική κατανάλωση, ενώ ταυτόχρονα θετικά κινήθηκαν δημόσια κατανάλωση, ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου και εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Στον αντίποδα, σημαντική αύξηση σημείωσαν επίσης οι εισαγωγές.

Οι υπόλοιπες κύριες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία συνοψίζονται από το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στα εξής:

  • Σημαντική πτώση της ανεργίας στο 15% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση, με παράλληλη αύξηση του εργατικού δυναμικού
  • Αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά €446 εκατ. (+6,3%) το πρώτο εξάμηνο του 2021
  • Ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων τον Ιούνιο στο 31% αυτών του 2019
  • Και πάλι θετικός ο πληθωρισμός: ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν.ΔΤΚ) τον Αύγουστο στο 1,2%
  • Στο 5,6% του ΑΕΠ εκτιμάται το ταμειακό πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης στο επτάμηνο
  • Οι πρόδρομοι δείκτες οικονομικής συγκυρίας (δείκτης οικονομικού κλίματος, δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση-PMI, κύκλος εργασιών στη βιομηχανία) προοιωνίζουν διατήρηση της θετικής μακροοικονομικής τάσης
  • Παραμένει επίμονα υψηλό το απόθεμα ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου περί τα 2,3 δισ. ευρώ
  • Υψηλό απόθεμα καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων – 164 δισ. ευρώ περίπου
  • Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων του Δημοσίου παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News