Business & Finance Δευτέρα 21/06/2021, 19:50
BUSINESS & FINANCE

Σχέδιο Ανάκαμψης: Τα επόμενα βήματα και το «στοίχημα» της υλοποίησης

Σχέδιο Ανάκαμψης: Τα επόμενα βήματα και το «στοίχημα» της υλοποίησης

Στο κρίσιμο στάδιο της υλοποίησης εισέρχεται το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης, μετά τη θετική αξιολόγηση που απέσπασε την περασμένη Πέμπτη από την Κομισιόν. Η χώρα καλείται να αξιοποιήσει την επόμενη πενταετία ποσό ύψους 30,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (17,8 δισ. σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια), πόροι που δημιουργούν θετικές προοπτικές για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, αλλά θέτουν παράλληλα ένα απαιτητικό πλαίσιο υλοποίησης.

Ο πήχης για τη συνεισφορά του σχεδίου – των 175 επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων – στην ελληνική οικονομία έχει τεθεί ψηλά από την Αθήνα. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση δράσεων του σχεδίου στην Αρχαία Αγορά, μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά και με τις ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμάται ότι τα συνολικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε, σε ορίζοντα επταετίας να δημιουργηθούν επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%.

Στην αξιολόγησή της η Επιτροπή έκρινε ότι το ελληνικό σχέδιο αποτελεί «ολοκληρωμένη και επαρκώς ισορροπημένη απάντηση στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση», εκτιμώντας ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να εξέλθει ισχυρότερη από την πανδημία. Ειδικότερα, η αξιολόγηση έγινε βάσει 11 κριτηρίων που αφορούν τους έξι πυλώνες του κανονισμού RRF. Με βάση τα 11 κριτήρια, αξιολογείται κατά πόσο:

  • τα μέτρα έχουν διαρκή αντίκτυπο·
  • τα μέτρα αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις ή σημαντικό υποσύνολο των προκλήσεων που εντοπίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις·
  • τα ορόσημα και οι στόχοι που χρησιμεύουν για την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις είναι σαφή και ρεαλιστικά·
  • τα σχέδια καλύπτουν τον στόχο του 37 % για τις δαπάνες για το κλίμα και τον στόχο του 20 % για τις ψηφιακές δαπάνες·
  • τα σχέδια τηρούν την αρχή της μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης·
  • τα σχέδια παρέχουν κατάλληλο μηχανισμό λογιστικών και λοιπών ελέγχων και καθορίζουν το βάσιμο των πληροφοριών για τον υπολογισμό του κόστους.

Επόμενα βήματα

Μετά το «πράσινο φως» από την Κομισιόν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει, κατά κανόνα, προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων για να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής. Η έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο θα επιτρέψει την εκταμίευση προχρηματοδότησης ύψους 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ποσό που αντιπροσωπεύει το 13% του συνολικού ποσού που θα διατεθεί στη χώρα. Εκτιμάται ότι η έγκριση αυτή θα μπορούσε να δοθεί στη συνεδρίαση του Ecofin στις 13 Ιουλίου ώστε η Ελλάδα να λάβει την πρώτη εκταμίευση μέχρι τα τέλη του Ιουλίου. Οι υπόλοιπες εκταμιεύσεις θα γίνονται βάσει της ικανοποίησης των 331 ορόσημων και στόχων του σχεδίου.

Αισιοδοξία για την απορρόφηση των πόρων

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, στόχος είναι να διπλασιαστεί η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα σε ένα μόλις χρόνο». Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία πως ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί χάρις στο ψηφιοποιημένο σύστημα που θα παρακολουθεί τη διαδικασία και θα καταγράφει τα εμπόδια ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις. Σημείωσε ακόμη πως οι ίδιες οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το σχέδιο – κυρίως ως προς την ψηφιοποίηση του κράτους – θα συμβάλλουν στην εκτέλεσή του.

Επιπλέον, όπως επισήμανε, έχει δημιουργηθεί «μια μικρή, ποιοτική και ευέλικτη υπηρεσία για τον συντονισμό της υλοποίησης» που αποτελείται από 40 στελέχη. «Στόχος να έχουμε ένα σύστημα με τον μέγιστο έλεγχο και τις ελάχιστες γραφειοκρατικές διαδικασίες», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News