BUSINESS & FINANCE

Τράπεζα Πειραιώς: Γιατί συμφέρει η αγορά κατοικίας

Η αγορά των στεγαστικών δανείων αναμένεται φέτος να κλείσει κοντά στα 900 εκατ. ευρώ

Τράπεζα Πειραιώς: Γιατί συμφέρει η αγορά κατοικίας

Την αναθέρμανση της αγοράς στεγαστικής πίστης επιδιώκουν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να διευρύνουν τις πιστοδοτήσεις τους πέραν της επιχειρηματικής πίστης και να μετακυλήσουν προς τους πελάτες τους τα οφέλη των χαμηλών επιτοκίων που ευνοούν την αγορά ακινήτου είτε για ιδιοκατοίκηση είτε για επένδυση. 

Η αγορά των στεγαστικών δανείων αναμένεται φέτος να κλείσει κοντά στα 900 εκατ. ευρώ και αν και το μέγεθος αυτό απέχει από το υψηλό των 11 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το 2009, η ζήτηση είναι αυξανόμενη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι εκταμιεύσεις για στεγαστικά δάνεια θα «τρέξουν» με ρυθμό 30% – 40% τα προσεχή χρόνια. Βασική αιτία που ευνοεί τη ζήτηση για την αγορά κατοικίας είναι η άνοδος των τιμών στα ενοίκια που καθιστά ελκυστική την αγορά ακινήτου μέσω δανεισμού.

Σύμφωνα με τον Επικεφαλής Οικονομολόγο της τράπεζας Πειραιώς κ. Ηλία Λεκκό οι τιμές των ακινήτων θα «τρέξουν» με ρυθμό 4%-5% τα προσεχή χρόνια έως και το 2027, χωρίς να διακρίνεται τάση για την δημιουργία «φούσκας». Το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα ευνοεί την αναθέρμανση της αγοράς για την αγορά κατοικίας, που χαρακτηρίζεται από συσσωρευμένη ζήτηση μετά τη «βουτιά» που προηγήθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά και το χαμηλή προσφορά που υπήρξε σε επίπεδο κατασκευής νεόδμητων κατοικιών. 

Παρουσιάζοντας την πολιτική της τράπεζας Πειραιώς στον τομέα της στεγαστικής πίστης ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Retail Banking & Distribution Networks κ. Βασίλης Κουτεντάκης, επεσήμανε ότι η αγορά κατοικίας αποτελεί μια συμφέρουσα επιλογή στην τρέχουσα συγκυρία που τα επιτόκια είναι χαμηλά και διαμορφώνονται κοντά 2,6%-3%, ανάλογα με την ίδια συμμετοχή του πελάτη. Αν και οι συνθήκες από την πλευρά της τραπεζικής χρηματοδότησης έχουν αυστηριοποιηθεί, προϋποθέτοντας την συμμετοχή του πελάτη σε ποσοστό 20%-40% της αξίας του ακινήτου, οι τράπεζες έχουν μεταφέρει το όφελος των χαμηλών επιτοκίων που εξασφαλίζει η ΕΚΤ, τιμολογώντας σε ελκυστικά επίπεδα τον τραπεζικό δανεισμό με σταθερό επιτόκια μακράς διάρκειας. 

Όπως εξήγησε Γενικός Διευθυντής Retail Banking & Distribution Networks της τράπεζας Πειραιώς κ. Γιάννης Γραμματικός, η επιλογή της αγοράς κατοικίας έναντι της ενοικίασης υπερτερεί ακόμη και με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις. 

Παράδειγμα 

Ας υποθέσουμε ότι μια οικία εμπορικής αξίας 100.000 ευρώ, ενοικιάζεται για 450 ευρώ το μήνα, ή 5.400 ευρώ ετησίως. 

Στην περίπτωση της αγοράς του για ιδιοκατοίκηση στην τρέχουσα αξία, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

• 100.000 η αξία

• 6.000 τα διάφορα έξοδα (μεσιτικά, συμβολαιογραφικά, δικηγόρου, φόρο μεταβίβασης, δικαιώματα υποθηκοφυλακείου κλπ.,)

• Συνολικό κόστος 106.000 ευρώ. 

• Επιπλέον, προκύπτει ετήσια επιβάρυνση λόγω ΕΝΦΙΑ και δαπανών συντήρησης που ανέρχεται σε 400 ευρώ.

Στην περίπτωση λήψης στεγαστικού δανείου:

• ύψους 80.000 ευρώ με επιτόκιο 3% και διάρκειας 30 ετών 

• η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 340 ευρώ (-24% του μισθώματος) ή 4.080 ευρώ ετησίως 

• το  ποσό ελάφρυνσης που προκύπτει αν από το ενοίκιο αφαιρέσει κανείς τη δόση του δανείου και τον επιμερισμό του ετήσιου ΕΝΦΙΑ, είναι 77 μηνιαίως ή περίπου 1.000 ευρώ ετησίως (924 ευρώ).

Εξειδικεύοντας την πολιτική της Τράπεζας η Senior Director, Retail Banking & Distribution Networks Ειρήνη – κ. Μαρία Μικροπούλου σημείωσε ότι η τιμολόγηση που ακολουθεί η τράπεζα Πειραιώς είναι απολύτως εξατομικευμένη και επιπλέον πριμοδοτεί με έκπτωση κατά 0,15% στο επιτόκιο τα ακίνητα που είναι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Το 15% των αιτήσεων για δάνεια που εγκρίνει προέρχονται από πελάτες ηλικίας 25 – 35 ετών και το 43% από πελάτες ηλικίας 35 – 45 ετών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News