Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 10:54
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Γονική παροχή: Το δικαίωμα απόκτησης α’ κατοικίας και πώς θα το «προστατέψετε»

Γονική παροχή: Το δικαίωμα απόκτησης α’ κατοικίας και πώς θα το «προστατέψετε»

Η εξαγγελία για τον μηδενισμό του φόρου γονικών παροχών από την 1η Οκτωβρίου, έχει πολλαπλασιάσει το ενδιαφέρον των οικογενειών για μεταβιβάσεις ακινήτων στα παιδιά τους. Ωστόσο, υπάρχουν λεπτομέρειες που η κάθε οικογένεια θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση. Τι αλλάζει στην πραγματικότητα από την 1/10;

Ο γονιός μπορεί να μεταβιβάσει χωρίς φόρο στο παιδί του είτε ολόκληρο ακίνητο είτε μετρητά. Με τηνδωρεά των μετρητών, το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο μετά την αλλαγή που προωθείται καθώς σήμερα επιβάλλεται φόρος 10%. Άρα, αν κάποιος έχει να διαλέξει ανάμεσα στο χρήμα και στο ακίνητο, είναι προτιμότερο να προηγηθεί η δωρεά του χρήματος.

Όχι μόνο εξαιτίας του φόρου γονικών παροχών αλλά και για έναν πρόσθετο λόγο. Είθισται, οι νέοι να επιδιώκουν να αγοράζουν τη δική τους πρώτη κατοικία. Ένα καινούργιο ακίνητο το οποίο θα στεγάζουν τη δική τους οικογένεια. Η απόκτηση αυτού του ακινήτου δεν φορολογείται (μέχρι ενός ορίου το οποίο εξαρτάται από την οικογενειακή κατάσταση του παιδιού) λόγω του δικαιώματος φορολογικής απαλλαγής για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας. Και πότε υπάρχει αυτό το δικαίωμα; Όταν δεν υπάρχει στο όνομα του παιδιού άλλο ακίνητο το οποίο να καλύπτει τις στεγαστικές του ανάγκες (σ.σ 60 τετραγωνικά μέτρα για τον άγαμο και προσαύξηση αυτού του ορίου ανάλογα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του παιδιού).

Συμπέρασμα: Αν ο γονιός σπεύσει να δωρίσει ένα ολόκληρο ακίνητο στο παιδί του για να εκμεταλλευτεί τον μηδενισμό του φόρου γονικών παροχών, μπορεί να του στερήσει το δικαίωμα απόκτησης 1ης κατοικίας. Και αυτό σημαίνει ότι το παιδί θα κληθεί να πληρώσει το 3% της αξίας του ακινήτου σε φόρο μεταβίβασης ή ακόμη και ΦΠΑ 24% (αν και λόγω της αναστολής αυτή την περίοδο είναι λιγοστές οι περιπτώσεις που επιβάλλεται ΦΠΑ).

Δύο λοιπόν οι λύσεις για τους γονείς: ή μεταβιβάζουν στο παιδί με την γονική παροχή μόνο την ψιλή κυριότητα για να μην του στερήσουν το δικαίωμα απόκτησης της πρώτης κατοικίας με αγορά (σ.σ η ψιλή κυριότητα δεν καλύπτει στεγαστικές ανάγκες, μόνο η πλήρης κυριότητα), ή προτιμούν να μεταβιβάσουν τα μετρητά κάτι που θα γίνεται εντελώς ανέξοδα από την 01/10. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News