Business & Finance Πέμπτη 23/09/2021, 16:32
BUSINESS & FINANCE

Evergrande: Ναυαγεί το όνειρό της να ξεπεράσει τον Elon Musk

Είχε υποσχεθεί να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο

Evergrande: Ναυαγεί το όνειρό της να ξεπεράσει τον Elon Musk

Τα οικονομικά προβλήματα του κινεζικού γίγαντα των ακινήτων Evergrande επεκτείνονται και πέραν της βασικής δραστηριότητάς του, όπως μαρτυρούν οι πληροφορίες του Bloomberg που θέλουν  τη μονάδα ηλεκτρικών αυτοκινήτων του ομίλου να αδυνατεί να πληρώσει τους μισθούς και τους προμηθευτές της.

Οι δυσκολίες στις ταμειακές ροές σημαίνουν ότι η China Evergrande New Energy Vehicle Group Ltd. δεν θα επιτύχει τον στόχο της να αρχίσει τις μαζικές παραδόσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2022, με δεδομένο ότι η πιλοτική παραγωγή στα εργοστάσιά της έχει περιοριστεί.

Οι περισσότεροι υπάλληλοι της Evergrande NEV πληρώνονται στις αρχές του μήνα και ξανά στις 20, όμως κάποια μεσαία στελέχη δεν έλαβαν τη δεύτερη καταβολή του μισθού τους για τον Σεπτέμβριο.

Προμηθευτές μηχανημάτων άρχισαν να αποσύρουν το προσωπικό τους που εργάζεται στα εργοστάσια της Evergrande NEV από το καλοκαίρι, αφότου η εταιρεία σταμάτησε να τους πληρώνει.

Η εταιρεία, που τον Μάρτιο του 2019 υποσχέθηκε να ανταγωνιστεί τον Elon Musk και να γίνει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο μέσα σε πέντε χρόνια, έχει παρουσιάσει εννέα μοντέλα υπό το brand Hengchi, αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμα να κάνει μαζική παραγωγή.

Η μονάδα ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ένα μικρό κομμάτι της αυτοκρατορίας της Evergrande, η οποία περιλαμβάνει ακόμα και μία τράπεζα, όμως εξαρτάται κυρίως από τις πωλήσεις διαμερισμάτων.

Γιατί ανέβηκε η μετοχή της 

Άλμα της τάξης του 17% εμφάνισε η μετοχή της Evergrande την Πέμπτη, δίνοντας ένα προσωρινό τέλος στο μπαράζ απωλειών των τελευταίων ημερών, το οποίο είχε προκύψει υπό τον φόβο μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. 

Η επιστροφή των αγοραστών συνιστά απόρροια της άμβλυνσης των ανησυχιών για τον κινεζικό κολοσσό, ο οποίος γνωστοποίησε την Τετάρτη ότι θα αποπληρώσει κανονικά τους τόκους δύο ομολόγων, οι οποίοι λήγουν σήμερα.  Για πολλούς αναλυτές, πάντως, ο γίγαντας του real estate εξακολουθεί να αποτελεί μια κινεζική Lehman Brothers, η κατάρρευση της οποίας δύναται να προκαλέσει παγκόσμιες αναταράξεις και να οδηγήσει σε μαζικές ρευστοποιήσεις.  

Δεν είναι τυχαίο ότι ο οίκος Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση των προοπτικών της κινεζικής οικονομίας (από 8,4% σε 8,1% για φέτος), λόγω των επιπτώσεων της Evergrande στον κλάδο των ακινήτων, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 28% του ΑΕΠ. 

Η κινεζική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι η υπόθεση του κολοσσού παραμένει υπό έλεγχο και ότι θα αποφευχθεί το σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας. 

Υπενθυμίζεται ότι η Evergrande έχει δανειστεί περίπου 88,5 δισ. δολάρια από τράπεζες κι άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με περίπου το 50% να πρέπει να αποπληρωθεί σε λιγότερο από έναν χρόνο. 

Ανάμεσα στους πιστωτές είναι οι κορυφαίες τράπεζες της Κίνας, όπως οι Minsheng Banking, Agricultural Bank of China και Industrial & Commercial Bank of China. 

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, (και παρά τη σημερινή άνοδο) η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ εξακολουθεί να καταγράφει ισχυρές απώλειες σε επίπεδο 12μηνου, με τις σωρευτικές απώλειες να διαμορφώνονται σε περισσότερο από 80%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News