ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς οι νέοι θα αποκτήσουν «φθηνά» σπίτια

Πώς οι νέοι θα αποκτήσουν «φθηνά» σπίτια

Την εθνική στρατηγική για τους νέους αναμένεται να «χτίσει» η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προανήγγειλει από τη ΔΕΘ πως το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει περιοδείες και στις 13 περιφέρειες της χώρας με σκοπό την απευθείας διαβούλευση με τους νέους πάνω σε ένα εθνικό σχέδιο νεολαίας. 

Το εθνικό σχέδιο νεολαίας θα περιλαμβάνει βασικές προτάσεις πάνω στις οποίες θα γίνει συζήτηση με νεολαίους ώστε να τις αξιολογήσουν, να εκφράσουν την άποψή τους για το ποιες θεωρούν πιο κομβικές για τη ζωή τους και τελικά να προσθέσουν τις προτάσεις τους. Οι βασικοί άξονες του σχεδίου θα είναι η ένταξη περισσότερων νέων στην αγορά εργασίας ,να αποκτήσουν οι νέοι τη δυνατότητα να αναλάβουν οι ίδιοι τον έλεγχο της ζωής τους, να αναπτύξουν την ανθεκτικότητά τους και να εφοδιαστούν με τις δεξιότητες ζωής που χρειάζονται. 

Στέγαση για νέους 

Το θέμα της στέγασης είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και αλλά και τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωή τους αλλά δεν μπορούν ,καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα σπίτι όπου θα στεγάσουν τη δική τους μελλοντική οικογένεια. Πολλοί νέοι σχεδόν το 70%(Eurostat), συνεχίζουν να μένουν στο πατρικό τους ενώ κοντά στα 30 ο Έλληνας νέος αποφασίζει να φύγει από το πατρικό του όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το όριο ηλικίας είναι πολύ μικρότερο.

Από την πλευρά η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα σχέδιο προκειμένου οι νέοι να έχουν προσβαση στη στέγαση. Στο τραπέζι υπάρχουν συζητήσεις για παραχώρηση-ενοικίαση  κατοικιών  από τον ΟΑΕΔ ή τον ΕΤΑΔ σε νέα ζευγάρια που αρχίζουν τη ζωή τους. Η ιδέα είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και σύμφωνα με πληροφορίες του Μoney Review,προς το παρόν o ΟΑΕΔ δεν έχει διαθέσιμες κατοικίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με αυτό το τρόπο. Παρόλα αυτά όπως εξηγούν υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας στο Money Review, ο ΟΑΕΔ θα μπορούσε να συμβάλλει με διαφορετικά εργαλεία ώστε οι νέοι να μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια κατοικία με χαμηλό κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR» το σχέδιο που μελετάται μέσω του ΟΑΕΔ για την στέγαση των νέων αφορά:

  • Χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας.

 

  • Χορήγηση άτοκων δανείων για την επισκευή πρώτης κατοικίας.

 

  • Κατασκευή νέων κατοικιών και διάθεσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια και χαμηλό κόστος για τους νέους

 

  • Την αγορά αδιάθετων κατοικιών μέσω του αποθεματικού του ΟΑΕΔ αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων και την διάθεσή τους στη συνέχεια σε χαμηλόμισθους και νέους.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News