BUSINESS & FINANCE

Knight Frank: Ο χάρτης του «μπουμ» των ακινήτων – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Knight Frank: Ο χάρτης του «μπουμ» των ακινήτων – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Συνεχίζεται το μετα-πανδημικό «μπουμ» στις αγορές κατοικιών, με τα στοιχεία της Knight Frank να δείχνουν ότι οι τιμές αυξήθηκαν κατά 9,2% κατά μέσο όρο, σε 55 χώρες από όλο τον κόσμο, για το 12μηνο που έληξε τον Ιούνιο.

Η Τουρκία είναι η αγορά με τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών (29,2% τον τελευταίο χρόνο), όμως το ράλι των τουρκικών ακινήτων αρχίζει να ρίχνει ρυθμούς, όπως δείχνουν τα στοιχεία του διεθνούς κτηματομεσιτικού γραφείου. Ακολουθούν η Νέα Ζηλανδία (+25,9%) και οι ΗΠΑ (+18,6%), ενώ στο top 10 μπήκαν η Αυστραλία (+16,4%), ο Καναδάς (+16%) και η Ρωσία (+14,4%).

Knight Frank: Ο χάρτης του «μπουμ» των ακινήτων – Πού βρίσκεται η Ελλάδα-1

Συνολικά, 18 αγορές εμφάνισαν τον τελευταίο χρόνο διψήφιους ρυθμούς αύξησης των τιμών, ενώ μόνο δύο αγορές – η Ινδία και η Ισπανία- παρουσίασαν πτώση. Σύμφωνα με τη Knight Frank, πρόκειται για τη χαμηλότερη αναλογία πτωτικών αγορών που έχει καταγραφεί από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, το 2008.

Στην ελληνική αγορά κατοικιών δεν διαπιστώνονται τα φαινόμενα υπερθέρμανσης που παρατηρούνται αλλού, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 3,1%. Πάντως, το τελευταίο διάστημα η αγορά ανοίγει αισθητά το βήμα της, αφού μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο (Απριλίου-Ιουνίου), οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,5%.

Knight Frank: Ο χάρτης του «μπουμ» των ακινήτων – Πού βρίσκεται η Ελλάδα-2Knight Frank: Ο χάρτης του «μπουμ» των ακινήτων – Πού βρίσκεται η Ελλάδα-3

Εύλογα, λοιπόν, μετά από αυτά, οι αναλυτές της Knight Frank αναρωτιούνται εάν η παγκόσμια αγορά ακινήτων βρίσκεται κοντά σε κορυφή. «Παρά την ισχυρή αύξηση των τιμών, υπάρχουν ενδείξεις εξασθένισης της ζήτησης σε κάποιες αγορές», σημειώνουν οι αναλυτές, εξηγώντας ότι οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια έχουν μειωθεί στις ΗΠΑ και το μερίδιο των νοικοκυριών που σκέφτονται ότι τώρα είναι καλή στιγμή να αγοράσουν σπίτι έπεσε στα χαμηλά δεκαετίας του 28% τον Ιούνιο.

Η προοπτική της αύξησης των επιτοκίων σε αγορές όπως η Ν. Ζηλανδία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία αναμένεται επίσης να επιδράσει αρνητικά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Αντίθετα, η πρόσφατη αυστηροποίηση των μέτρων του lockdown σε Ν.Α. Ασία, Ν. Ζηλανδία και Αυστραλία ίσως να οδηγήσει σε νέο κύμα αγορών, καθώς η καραντίνα βάζει στο μικροσκόπιο τις κατοικίες και το lifestyle.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News