Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ 15 ΛΕΠΤΩΝ

Πώς η Αθήνα μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη του real estate μετά την πανδημία

Πώς η Αθήνα μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη του real estate μετά την πανδημία

Το Ελληνικό είναι το «εισιτήριο» με το οποίο η Αθήνα κερδίζει μία θέση ανάμεσα στις μητροπόλεις του κόσμου, όπως είναι το Λονδίνο, το Λος Άντζελες, η Σαγκάη και το Ντουμπάι. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από το άρθρο «A new place to call home», της τελευταίας έκδοσης Impacts του διεθνούς κτηματομεσιτικού γραφείου Savills.

Αναζητώντας «ένα νέο μέρος να αποκαλέσουν ‘σπίτι’», επτά ειδικοί εξηγούν στην Savills πως οι αλλαγές στις προτεραιότητες και το lifestyle των αγοραστών κατοικιών επηρεάζει την παγκόσμια αγορά real estate.

Σύμφωνα με τη Savills, η πανδημία προκάλεσε μία πιθανώς μόνιμη στροφή στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το σπίτι.  

Παρότι πολλοί «ερωτεύτηκαν» στο διάστημα αυτό με την εξοχή και τα παραθαλάσσια σπίτια, η Savills δηλώνει βέβαιη ότι τα φώτα της πόλης θα τραβήξουν και πάλι τον κόσμο, αν και αυτοί θα θελήσουν να αλλάξουν πλέον τον τρόπο με τον οποίο ζουν στις μητροπόλεις.

Το αστικό lifestyle όπου τα πάντα είναι προσβάσιμα με τα πόδια, είναι το νέο ιδανικό, σύμφωνα με τους ειδικούς του κτηματομεσιτικού γραφείου. Στην πόλη των 15 λεπτών, τα πάντα –η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία, η υγεία και η εργασία- απέχουν το πολύ 15 λεπτά με τα πόδια ή με το ποδήλατο από το σπίτι.

Και βέβαια, στη μετα-πανδημική εποχή υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για χώρο και για κατοικίες με περισσότερα τετραγωνικά.

Στην Αθήνα, ο σχεδιασμός του Ελληνικού στη λογική της πόλης των 15 λεπτών, βάζει την ελληνική πρωτεύουσα δίπλα στις δημοφιλέστερες μητροπόλεις του κόσμου.

Όπως γράφει στο Impacts της Savills ο εμπορικός διευθυντής της Lamda Development, Αλέξανδρος Μουλάς, η νέα πόλη που θα δημιουργηθεί στα 620 εκτάρια του Ελληνικού θα στεγάσει 25.000 άτομα. Και ήδη, η εταιρεία έχει δεχθεί ενδιαφέρον από 50 διαφορετικές χώρες.

Οι 9.000 κατοικίες που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό απευθύνονται σε εγχώριους και ξένους αγοραστές καθώς και στην ελληνική διασπορά. Έλληνες του εξωτερικού που σήμερα ζουν σε μεγάλα χρηματοοικονομικά και ναυτιλιακά κέντρα της Ευρώπης, καθώς και σε βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο, όπως στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, είναι ανάμεσα στους πιθανούς ενδιαφερόμενους, καθώς πολλοί από αυτούς αναζητούν μία καλύτερη ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής, όπως σημειώνει ο κ. Μουλάς.

Άλλωστε, με την τιμή των κατοικιών στην Αθήνα να αυξάνεται το 2020 κατά 5,3%, η ελληνική πρωτεύουσα εμφανίζει ανάλογη δυναμική με τις περισσότερες μητροπόλεις τις οποίες επέλεξε να ξεχωρίσει η Savills. Στο Λονδίνο, οι τιμές των κατοικιών εμφάνισαν πέρυσι αύξηση 3,6%, στη Μόσχα 4,8%, στη Σαγκάη 5,8% και στο Λος Άντζελες 10%. Οι τιμές των κατοικιών στο Ντουμπάι μειώθηκαν το 2020 κατά 6,4%.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News