BUSINESS & FINANCE

Το comeback των ακινήτων – 1 στους 4 θα μετακομίσει τον επόμενο χρόνο

Το comeback των ακινήτων – 1 στους 4 θα μετακομίσει τον επόμενο χρόνο

Η στροφή στο σπίτι, την οποία πυροδότησε η πανδημία του κορωνοϊού, επιμένει και στην εποχή των εμβολίων. Έρευνα του διεθνούς κτηματομεσιτικού γραφείου Knight Frank που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 900 πελάτες του από 49 χώρες, δείχνει ότι το ενδιαφέρον για την απόκτηση κατοικίας παραμένει πολύ υψηλό, ακόμα και την ώρα που κάποιες αγορές παρουσιάζουν ενδείξεις φούσκας. 

Σημειώνεται ότι με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Knight Frank, οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα έχουν αυξηθεί κατά 5,5% τον τελευταίο χρόνο και κατά 3,8% στη Θεσσαλονίκη. 

Όπως προέκυψε από την έρευνα της εταιρείας, το 19% των συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο μετακόμισε από την αρχή της πανδημίας, με τα μεγαλύτερα ποσοστά να καταγράφονται στην Αυστραλία-Ασία και τη Β. Αμερική, όπου φτάνουν στο 25%. 

Το comeback των ακινήτων – 1 στους 4 θα μετακομίσει τον επόμενο χρόνο-1

Μάλιστα από αυτούς που δεν μετακόμισαν, το 20% σχεδιάζει να μετακομίσει τους επόμενους 12 μήνες. 

Η έρευνα της Knight Frank, όμως, διαπιστώνει ότι σε αντίθεση με την πιο σκοτεινή εποχή της πανδημίας, οι πόλεις είναι και πάλι σε ζήτηση. Από τους συμμετέχοντας που δήλωσαν ότι σκοπεύουν να μετακομίσουν, το 38% ψάχνει για σπίτι στην πόλη και το 33% προτιμά τα προάστια. 

Τι σπίτι ψάχνει σήμερα ο κόσμος; Το 46% θεωρεί πιθανότερο να αγοράσει μία μονοκατοικία ή μια βίλα, όμως η ζήτηση για διαμερίσματα έχει αυξηθεί στο 19% του συνόλου των αγοραστών, από 12% που ήταν το 2020. Αυτό αντανακλά την αυξημένη ζήτηση για μεγαλύτερα και πιο ευρύχωρα διαμερίσματα αλλά και για μικρούς χώρους που χρησιμοποιούνται τις καθημερινές από εκείνους που δουλεύουν στο κέντρο της πόλης (pieds-a-terre). 

Το comeback των ακινήτων – 1 στους 4 θα μετακομίσει τον επόμενο χρόνο-2

Η ζήτηση για σαλέ του σκι έχει αυξηθεί από το 11% που ήταν το 2020 στο 18% το 2021, με τους Αμερικανούς και Ασιάτες αγοραστές να εμφανίζουν ενδιαφέρον υψηλότερο του μέσου όρου. 

Την ίδια στιγμή, το 84% των ερωτηθέντων λέει ότι δίνει σημασία στην ενεργειακή αποδοτικότητα ενός σπιτιού, με το 27% να δηλώνει διατεθειμένο να πληρώσει ακριβότερα για ένα πιο «πράσινο» σπίτι. 

«Πάνω από τα δύο τρία των ανθρώπων πιστεύουν ότι η αξία του σημερινού σπιτιού τους θα αυξηθεί τον επόμενο χρόνο, με τους περισσότερους να περιμένουν αύξηση από 1% έως 9% τους επόμενους 12 μήνες», εξηγεί η Kate Everett-Allen, επικεφαλής ανάλυσης κατοικιών της Knight Frank. Μάλιστα, οι προβλέψεις της κτηματομεσιτικής εταιρείας μιλούν για μέση αύξηση στις τιμές των κατοικιών παγκοσμίως κατά 4% το 2021. 

Το comeback των ακινήτων – 1 στους 4 θα μετακομίσει τον επόμενο χρόνο-3

Άλλωστε, η πανδημία έχει πυροδοτήσει ένα κύμα ζήτησης για εξοχικές κατοικίες. Το 33% δηλώνει ότι είναι πιο πιθανό να αγοράσει ένα δεύτερο σπίτι λόγω του κορωνοϊού, έναντι 26% που έδινε την ίδια απάντηση πέρυσι. Από αυτούς που αναζητούν δεύτερη κατοικία, το 23% απαντά ότι η πανδημία επηρέασε τον τόπο στον οποίο ψάχνει και 22% λέει ότι ο κορωνοϊός καθυστέρησε τα σχέδιά του για αγορά. 

«Οι αγοραστές prime ακινήτων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ θα βρουν ένα σημαντικά αλλαγμένοι σκηνικό τώρα, σε σχέση με το 2020. Τα αποθέματα των κατοικιών είναι μικρότερα, οι πωλητές είναι λιγότερο διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν την τιμή και έπειτα από αρκετούς μήνες αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών, η ζήτηση από το εξωτερικό ενισχύεται», σημειώνει ο Mark Harvey, επικεφαλής διεθνών πωλήσεων κατοικιών της Knight Frank. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News