Business & Finance Τρίτη 14/09/2021, 18:06
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γρ. Δημητριάδης: Το Yπερταμείο θα μετεξελιχθεί σε public wealth fund

Γρ. Δημητριάδης: Το Yπερταμείο θα μετεξελιχθεί σε public wealth fund

Τη βεβαιότητα ότι το Υπερταμείο θα μετεξελιχθεί σε public wealth fund εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος, Γρηγόρης Δημητριάδης, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Η βούλησή μας για τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Υπερταμείο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του εθνικού πλούτου και τη διασφάλιση αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους πολίτες, αποτυπώνεται στο Στρατηγικό Σχέδιο 2022-2024, το οποίο θα παρουσιαστεί την επόμενη περίοδο» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.

Όραμά μας, έσπευσε να προσθέσει, είναι η μετεξέλιξη του Υπερταμείου σε ένα Public Wealth Fund, το οποίο επιτρέπει και την αξιοποίηση της πολύτιμης διεθνούς εμπειρίας για τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας και παράλληλα διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών».

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε, επίσης, ότι «ο στόχος για ακόμη καλύτερες, σύγχρονες δημόσιες επιχειρήσεις, με κερδοφορία και παροχή αγαθών και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου είναι κοινός για όλους όσοι εμπλέκονται στη λειτουργία ή την εποπτεία τους». «Ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της λειτουργίας τους είναι μέσα στους σκοπούς του Υπερταμείου και η μέχρι τώρα δράση μας το αποδεικνύει. Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τις διοικήσεις όλων των θυγατρικών μας για το σκοπό αυτό».

«Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε η ευελιξία και η εμπιστοσύνη για να προχωρήσει η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Πλέον, είμαστε πολύ ενεργοί, με την –για πρώτη φορ – αποτίμηση της αξίας του real estate όλων των επιχειρήσεων και των συμμετοχών μας, ώστε να δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αξία τους και συνεπώς να εκτιμήσουμε και το return που μπορεί να έχουν. Στο κομμάτι του real estate (ΕΤΑΔ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΤΑΙΠΕΔ, κ.λπ.) προωθούμε μία ομιλική πολιτική» κατέληξε ο κ. Δημητριάδης.

Το «παρών» στην ημερίδα έδωσε και ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Νίκος Βέττας, ο οποίος τόνισε τη σημασία της μετρήσιμης αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Υπερταμείο, υπογραμμίζοντας πως «οτιδήποτε δεν μετράς, η δύναμη της συνήθειας σε κάνει να το αγνοείς».

Για να μπορέσεις να αναπτυχθείς, όπως επεσήμανε, είναι σημαντικό:

  • να ξέρεις τι έχεις
  • πώς μπορείς να μετρήσεις την αξία του αλλά
  • ποια είναι η επίδραση της αξίας του στην κοινωνία.

«Οι μετρήσεις που έχουν γίνει στο εξωτερικό, δείχνουν ότι οι χώρες που έχουν καλή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας έχουν 3 έως 5 φορές περισσότερες δυνατότητες να ανταποκριθούν γρήγορα μετά από μία ύφεση» κατέληξε ο κ. Βέττας.

Υπενθυμίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου περιλαμβάνεται ένα μεγάλο εύρος δημοσίων επιχειρήσεων, εισηγμένων (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και μη (23 περιφερειακά αεροδρόμια, Διώρυγα Κορίνθου, ΔΕΘ, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ), οι οποίες δραστηριοποιούνται σε πολλούς, διαφορετικούς στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News