Business & Finance Τρίτη 14/09/2021, 17:30
BUSINESS & FINANCE

Apple: Στην κορυφή μέσα σε μία εικοσαετία

Apple: Στην κορυφή μέσα σε μία εικοσαετία

Όταν η Apple δημοσίευσε τα τελευταία ετήσια οικονομικά αποτελέσματα τον Οκτώβριο, δεν υπήρξαν ιδιαίτερες εκπλήξεις, τουλάχιστον όχι για τους παράγοντες της σχετικής αγοράς. Οι πωλήσεις των iPhone είχαν υποχωρήσει ελαφρώς σε ετήσια βάση, τα έσοδα από τις υπηρεσίες άγγιξαν ιστορικό υψηλό, ενώ το τμήμα που παλαιότερα ονομαζόταν «Άλλα προϊόντα» και τώρα απέκτησε συγκεκριμένο τίτλο «Wearables, Οικία και Αξεσουάρ», αναπτύχθηκε περαιτέρω. Η Apple απέδειξε μέσω των οικονομικών αποτελεσμάτων ότι είχε ξεπεράσει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ειδικότερα, εκείνο το τρίμηνο είχε καταγράψει κέρδη ύψους 12,7 δισ. δολαρίων επί συνόλου εσόδων 64,7 δισ. δολαρίων. 

Σύμφωνα με την Statista, παρότι ο κόσμος πλέον αναμένει ότι η Apple θα ανακοινώσει κέρδη ύψους πολλών δισεκατομμυρίων σε επίπεδο τριμήνου, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι εντυπωσιακότατα. Ενδεικτικά, στην τελευταία λίστα του Fortune 500, 25 αμερικανικές επιχειρήσεις κατέγραψαν ετήσια κέρδη άνω των 10 δισ. δολαρίων, ενώ η Apple σημείωνε τέτοια νούμερα σε τριμηνιαία βάση επί περίπου τρία χρόνια.

Ενόψει της παρουσίασης των νέων προϊόντων σήμερα το απόγευμα και της αποκάλυψης του πολυαναμενόμενου iPhone 13, αξίζει μία αναδρομή στην πορεία της τεχνολογικής εταιρείας τα τελευταία είκοσι χρόνια. Το 2001, τα συνολικά έσοδα του πλέον κολλοσού της παγκόσμιας σκηνής του επιχειρείν ανέρχονταν σε 5,36 δισ. δολάρια, αλλά με απώλειες της τάξης των 25 εκατ. δολαρίων. Αντιθέτως, για το φορολογικό έτος του 2020, η Apple είχε καθαρά κέρδη 57,4 δισ. δολαρίων επί εσόδων 274,5 δισ. δολαρίων. Κατά συνέπεια, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν με ρυθμό 23% ετησίως σε βάθος περίπου δύο δεκαετιών.

Apple: Στην κορυφή μέσα σε μία εικοσαετία-1

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News