Business & Finance Τρίτη 31/08/2021, 15:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρώτο καίριο πλήγμα σε Apple και Google από μεγάλη οικονομία

Το πρώτο καίριο πλήγμα σε Apple και Google από μεγάλη οικονομία

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν βρεθεί στο στόχαστρο όλων των μεγάλων οικονομιών, τόσο για την ευνοϊκή φορολόγηση που απολάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια μεταφέροντας τα έσοδά τους σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, όσο και για τις πρακτικές τους εκμεταλλευόμενοι τη δεσπόζουσα θέση τους στις αγορές που δραστηριοποιούνται. 

Αναφορικά με τη φορολόγησή τους, στο τελικό στάδιο βρίσκεται η υιοθέτηση του παγκόσμιου ψηφιακού φόρου βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Σε σχέση με τις πρακτικές τους οι χώρες μεμονωμένα προσπαθούν να περιορίσουν την ισχύ τους άλλοτε με επιτυχία άλλοτε όχι. 

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πλήγμα για τους τεχνολογικούς κολοσσούς ήρθε σήμερα από τη Νότια Κορέα, καθώς το κοινοβούλιο της ασιατικής χώρας ενέκρινε νομοσχέδιο με το οποίο απαγορεύει από τα μεγάλα καταστήματα εφαρμογών να υποχρεώνουν τους προγραμματιστές να πληρώνουν τα τέλη μέσω των συστημάτων πληρωμών των εταιρειών που διαχειρίζονται τα καταστήματα. Επί της ουσίας το νομοσχέδιο στοχεύει τις Apple και Google και είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη οικονομία παίρνει δραστικά μέτρα απέναντι στις Big Tech. 

Οι Apple και Google, χρεώνουν εώς και 30% τόσο όταν πωλείται μια εφαρμογή εντός των καταστημάτων τους (App Store και Google Play), όσο και κάθε αγορά που πραγματοποιείται εντός της εφαρμογής. 

«Θα εξετάσουμε πώς θα συμμορφωθούμε με αυτόν τον νόμο διατηρώντας ένα μοντέλο που θα υποστηρίζει ένα λειτουργικό σύστημα και ένα κατάστημα εφαρμογών υψηλής ποιότητας και θα μοιραστούμε περισσότερα τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε εκπρόσωπος της Google στο Reuters.

Η Google πρόσθεσε ότι το Google Play παρέχει πολύ περισσότερα από την επεξεργασία των πληρωμών και η χρέωση των υπηρεσιών της βοηθάει να παραμένει η παροχή του Android δωρεάν, δίνοντας στους προγραμματιστές τα εργαλεία και μια πλατφόρμα που τους εξασφαλίζει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

«Είναι ένα μοντέλο που διατηρεί το κόστος της συσκευής χαμηλό για τους καταναλωτές και επιτρέπει τόσο στις πλατφόρμες όσο και στους προγραμματιστές να επιτύχουν οικονομικά. Και όπως κοστίζει στους προγραμματιστές η κατασκευή μιας εφαρμογής, έτσι κοστίζει και σε εμάς η κατασκευή και η συντήρηση ενός λειτουργικού συστήματος και ενός καταστήματος εφαρμογών».

Από τη μεριά της η Apple απάντησε μέσω email επαναλαμβάνοντας την ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα. «Πιστεύουμε ότι η εμπιστοσύνη των χρηστών στις αγορές στο App Store θα κλονισθεί ως αποτέλεσμα αυτής της πρότασης -δημιουργώντας λιγότερες ευκαιρίες για τους περισσότερους από 482.000 εγγεγραμμένους προγραμματιστές στην Κορέα που έχουν κερδίσει περισσότερα από 58,5 τρισ. κορεατικά γουόν μέχρι σήμερα από την Apple».

Με βάση τα αρχεία του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας, η τροπολογία απαγορεύει στους διαχειριστές καταστημάτων εφαρμογών με δεσπόζουσες θέσεις στην αγορά να επιβάλουν τα συστήματα πληρωμών στους παρόχους περιεχομένου και να καθυστερούν τον έλεγχο ή τη διαγραφή περιεχομένου για κινητά από τα καταστήματα. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 180 υπέρ από τους 188 που συμμετείχαν στην ψηφοφορία του νόμου που ονομάσuηκε «νόμος κατά της Google».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News