Business & Finance Παρασκευή 3/09/2021, 18:34
BUSINESS & FINANCE

Οι εταιρείες διαστήματος υποκύπτουν στη μόδα των SPAC;

Οι εταιρείες διαστήματος υποκύπτουν στη μόδα των SPAC;

Σε πάγια τακτική μετατρέπεται η εισαγωγή στο χρηματιστήριο μέσω συγχώνευσης με SPAC (εταιρείες ειδικού σκοπού εξαγοράς) στον κλάδο του διαστήματος. Ειδικότερα, η αμερικανική Redwire, η οποία εξειδικεύεται σε έργα υποδομών στο διάστημα, εισήχθη σήμερα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Πριν λίγους μήνες ήταν η έκτη εταιρεία διαστήματος στη σειρά, που πραγματοποίησε συγχώνευση με SPAC.

Αντίστοιχη επιχειρηματική συμφωνία είχαν πραγματοποιήσει οι AST&Science, η Astra, η Spire Global, η Momentus και η Rocket Lab. Τουλάχιστον άλλες τρεις εταιρείες στο σχετικό χώρο έχουν ήδη πάρει σειρά για αρχική δημόσια αγορά πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

«Προσπαθούμε πραγματικά να περάσουμε ότι πέρα από τη γενικότρη αναστάτωση που προκαλείται γύρω από τη SPAC είμαστε μία εταιρεία με καλά έσοδα, καλή ρευστότητα, πολύ συντηριτική οικονομικά και ταχύτατα αναπτυσσόμενη», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Peter Cannito στο CNBC. Ο ίδιος σημείωσε ότι η συγχώνευση με εταιρείας ειδικού σκοπού ήταν απλώς ένας βολικός μηχανισμός προκειμένου να προχωρήσει η εταιρεία σε αρχική δημόσια προσφορά.

Η Redwire εξασφάλισε από τη συγχώνευση 170 εκατ. δολάρια σε μετρητά. Η αξία της εταιρείας μετά τη συμφωνία σκαρφάλωσε στα 675 εκατ. δολάρια. Η Redwire, η οποία εξαγόρασε και ενσωμάτωσε σε έναν όμιλο επτά εταιρείες μέσα στον τελευταίο χρόνο, σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα σε «ευρηματικές συγχωνεύσεις και εξαγορές» και να προχωρήσει σε ορισμένες «εσωτερικές επενδύσεις», όπως ανέφερε στο CNBC ο Cannito.

Τι είναι οι εταιρείες SPAC

Πρόκειται για εταιρείες – κέλυφος, οι οποίες δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο και είναι εισηγμένες σε κάποια χρηματιστηριακή αγορά. Αυτό που κάνουν είναι να βρίσκουν φιλόδοξες και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, τις οποίες εξαγοράζουν. Μ’ αυτόν τον τρόπο, καταφέρνουν να τις εισαγάγουν στο χρηματιστήριο, επενδύοντας στο αναπτυξιακό τους story. 

Από την πλευρά τους, οι μικρές ιδιωτικές εταιρείες, μέσω της αντίστροφης εξαγοράς (όπως είναι γνωστή η εν λόγω διαδικασία), γλιτώνουν χρόνο και παίρνουν μικρότερο ρίσκο σε σχέση με το να ακολουθήσουν τον παραδοσιακό τρόπο εισαγωγής στις χρηματιστηριακές αγορές, δηλαδή την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO).

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News