Business & Finance Δευτέρα 23/08/2021, 15:52
ΑΓΟΡΕΣ

Οι δορυφόροι του Ρίτσαρντ Μπράνσον πάνε στη… Wall Street

Οι δορυφόροι του Ρίτσαρντ Μπράνσον πάνε στη… Wall Street

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ετοιμάζεται να εισαχθεί η Virgin Orbit, θυγατρική εταιρεία της Virgin Galactic, η οποία ανήκει στον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Η εισαγωγή στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq θα γίνει μέσω της διαδικασίας της αντίστροφης συγχώνευσης (SPAC), με την αρχική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να εκτιμάται σε 3,7 δισ. δολάρια.

Η Virgin Orbit δραστηριοποιείται στον τομέα των δορυφόρων και μέχρι πρότινος ήταν ενσωματωμένη στον Όμιλο της Virgin. Ο πρώτος δορυφόρος, ο οποίος ετέθη επιτυχώς σε τροχιά, έγινε πραγματικότητα τον Ιανουάριο του 2021, ενώ τον Ιούνιο ακολούθησε και ο δεύτερος.

Η διαστημική εταιρεία αναμένεται να καταστεί κερδοφόρα, σε επίπεδο EBITDA, έως το 2024, καθώς αυτή την στιγμή έχει ενεργά συμβόλαια 300 εκατ. δολαρίων, ενώ στα «σκαριά» υπάρχουν ακόμη 2,3 δισ. δολάρια. Για το 2021, η Virgin Orbit αναμένει έσοδα 15 εκατ. δολαρίων και ζημιές EBITDA 156 εκατ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρίτσαρντ Μπράνσον έγινε τον Ιούλιο ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο (πλην αστροναυτών), ο οποίος ταξίδεψε στο διάστημα (σε απόσταση άνω των 80 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης). Λίγες ημέρες αργότερα, το ιστορικό κατόρθωμα του Βρετανού επανέλαβε ο Τζεφ Μπέζος. 

Τι είναι οι εταιρείες SPAC

Πρόκειται για εταιρείες – κέλυφος, οι οποίες δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο και είναι εισηγμένες σε κάποια χρηματιστηριακή αγορά. Αυτό που κάνουν είναι να βρίσκουν φιλόδοξες και αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις, τις οποίες εξαγοράζουν. Μ’ αυτόν τον τρόπο, καταφέρνουν να τις εισαγάγουν στο χρηματιστήριο, επενδύοντας στο αναπτυξιακό τους story. 

Από την πλευρά τους, οι μικρές ιδιωτικές εταιρείες, μέσω της αντίστροφης εξαγοράς (όπως είναι γνωστή η εν λόγω διαδικασία), γλιτώνουν χρόνο και παίρνουν μικρότερο ρίσκο σε σχέση με το να ακολουθήσουν τον παραδοσιακό τρόπο εισαγωγής στις χρηματιστηριακές αγορές, δηλαδή την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News