Business & Finance Παρασκευή 20/08/2021, 20:28
BUSINESS & FINANCE

NASA: Γιατί «πάγωσε» συμβόλαιο 2,9 δισ. δολ. με την SpaceX του Μασκ

Μετά από παρέμβαση του Τζεφ Μπέζος

NASA: Γιατί «πάγωσε» συμβόλαιο 2,9 δισ. δολ. με την SpaceX του Μασκ

Την απόφαση να «παγώσει» προσωρινά το συμβόλαιο, ύψους 2,9 δισ. δολαρίων, με την SpaceX του Έλον Μασκ ανακοίνωσε η NASA, μετά τη μήνυση που υπέβαλε η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος, αμφισβητώντας τον σχετικό διαγωνισμό.

Η διαστημική εταιρεία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο υπέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα μηνυτήρια αναφορά στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων για τη διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής, την οποία ακολούθησε η NASA. 

Υπενθυμίζεται ότι η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ επέλεξε την SpaceX για το επόμαχο συμβόλαιο, το οποίο αφορούσε την ανάπτυξη ειδικής τεχνολογικής υποδομής για την προσεδάφιση ανθρώπων στη Σελήνη. 

Ωστόσο, η Blue Origin έσπευσε να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή της NASA έγινε με λαθεμένα κριτήρια. Σε προσβολή της όλης διαδικασίας προχώρησε και μια τρίτη εταιρεία, η Dynetics.

Το συμβόλαιο «πάγωσε» έως την 1η Νοεμβρίου, με την εκδίκαση της υπόθεσης να ξεκινάει στις 14 Οκτωβρίου. 

«Οι αξιωματούχοι της NASA συνεχίζουν να συνεργάζονται με το υπουργείο Δικαιοσύνης για την αξιολόγηση των λεπτομερειών της υπόθεσης και προσδοκούν στην έγκαιρη διευθέτηση του ζητήματος» ανακοίνωσε η NASA. 

Tον Απρίλιο, η SpaceX είχε κερδίσει ακόμη ένα συμβόλαιο με την αμερικανική υπηρεσία, με αντικείμενο την κατασκευή καινούριου διαστημοπλοίου έως το 2024. 

Η παραπάνω διαμάχη έρχεται να προστεθεί στον κλιμακούμενο ανταγωνισμό των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων για τον πολλά υποσχόμενο κλάδο του διαστημικού τουρισμού.

Προ λίγων εβδομάδων, εξάλλου, Ρίτσαρντ Μπράνσον και Τζεφ Μπέζος έδωσαν «μάχη» για το ποιος θα γίνει ο πρώτος «κοινός θνητός» (μη αστροναύτης), ο οποίος θα ταξιδέψει στο διάστημα. 

Τελικά, ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος της Virgin Galactic κατάφερε να νικήσει τον ιδρυτή της Amazon, καθώς κατόρθωσε να ταξιδέψει πρώτος σε υψόμετρο άνω των 80 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης (το όριο του διαστήματος, συμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία).

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News