BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Φοβίζουν» οι 900 μονάδες – Υπό πίεση τα blue chips

Στις 896 μονάδες ο Γ.Δ. με πτώση 0,25%

Χρηματιστήριο: «Φοβίζουν» οι 900 μονάδες – Υπό πίεση τα blue chips

Δυσκολία υπέρβασης των 900 μονάδων καταγράφεται -για ακόμη μία φορά- στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρά το ανοδικό ξεκίνημα έχει διολισθήσει σε αρνητικό έδαφος, εξαιτίας των πιέσεων στην πλειονότητα των blue chips. 

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν το μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.45), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση της τάξης του 0,25% και διαμορφώνεται στις 896,67 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (898,9 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 6,5 μονάδες (από 895,31 έως 901,79 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, μην υπερβαίνοντας τα 13 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο τρίωρο της συνεδρίασης.

Η ελληνική αγορά, παρότι το πρωί κατάφερε προσωρινά να διασπάσει τις αντιστάσεις των 900 μονάδων, τελικά δεν φαίνεται ικανή να κρατήσει το θετικό πρόσημο έως τέλους, καθώς εδώ και λίγη ώρα έχει επιστρέψει σε αρνητικό έδαφος. 

Εξάλλου, η πλειοψηφία των blue chips και των τραπεζών έχει αποσύρει τα στηρίγματα προς τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος μοιάζει αδύναμος να καταγράψει μια πειστική ανοδική κίνηση.

Αποτέλεσμα είναι η εδραίωση της στασιμότητας λίγο κάτω από το τεχνικό σημείο των 900 μονάδων. Όμως, ακόμη και στην περίπτωση διάσπασης των συγκεκριμένων αντιστάσεων, οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν απίθανη μια άμεση κίνηση προς το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» των 950 μονάδων, κάτι το οποίο φαίνεται πιο ρεαλιστικό σε μεσο-μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Φυσικά, η έλλειψη χρηματιστηριακών εξελίξεων, σε συνδυασμό με την καλοκαιρινή ραστώνη, έχουν συμβάλλει σημαντικά στην παραπάνω παγιωμένη εικόνα. Επομένως, αυτό που απαιτείται είναι επιμονή και υπομονή έως ότου ανακάμψουν οι συναλλαγματικοί όγκοι και καλλιεργηθούν οι συνθήκες για μια σοβαρή αγοραστική κίνηση. 

Οριακές μεταβολές στις τράπεζες

Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος επηρεασμένος από το ευρύτερο κλίμα βρίσκεται σταθερά στο στενό εύρος των 550 – 560 μονάδων, σήμερα κινείται οριακά πτωτικά, καθώς στο μέσο της συνεδρίασης (13.45) υποχωρεί μόλις κατά 0,21% και διαμορφώνεται στις 550,63 μονάδες. 

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζει (συγκριτικά) τη χειρότερη εικόνα, καθώς μειώνεται κατά 1,3% και χάνει το στήριγμα των 2,4 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank διολισθαίνει ελαφρώς προς το 1,14 ευρώ, υποχωρώντας κατά 0,4%. 

Την ίδια ώρα, η μετοχή της Πειραιώς κινείται σταθεροποιητικά λίγο κάτω από το 1,40 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank συνεχίζει άνω του 0,8%, κερδιζοντας 0,5%. Tέλος, η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται οριακά προς το σημείο του 1,152 ευρώ. Πιο αναλυτικά

  • Alpha Bank -0,39% 1,1455 ευρώ
  • Attica Bank 0,39% 0,1526 ευρώ
  • Eurobank 0,50% 0,804 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,32% 2,398 ευρώ
  • Πειραιώς 0,22% 1,389 ευρώ

Στο -3% η Ελλάκτωρ, στο +3% η Aegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον το επενδυτών εστιάζει στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία -μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών- δέχεται ισχυρές ρευστοποιήσεις στο -3% και το 1,44 ευρώ. Από εκεί και πέρα, υπό πίεση βρίσκονται και οι μετοχές των Viohalco – Σαράντης, οι οποίες διολισθαίνουν πέριξ του 1,5%. Κατά σχεδόν 1% υποχωρεί, επίσης, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει η μετοχή της Aegean, η οποία αυξάνεται κατά σχεδόν 3%, χάρη στην ικανοποιητική πορεία των τουριστικών αφίξεων. Στα υπόλοιπα blue chips, μέχρι στιγμής επικρατεί σιγήν ιχθύος από πλευράς αγοραστών, με αποτέλεσμα οι διακυμάνσεις στην πλειονότητα των εισηγμένων να είναι πολύ οριακές και εντός ενός πολύ στενού εύρους.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.45), 29 μετοχές κινούνται ανοδικά, 61 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 23 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,7 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη Δευτέρα.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News