BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Στον αυτόματο «πιλότο» ο Γενικός Δείκτης

Αμετάβλητος στις 895 μονάδες ο Γ.Δ.

Χρηματιστήριο: Στον αυτόματο «πιλότο» ο Γενικός Δείκτης

Στασιμότητα επικρατεί σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βρίσκεται εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων, ενόσω ο όγκος των συναλλαγών παραμένει χαμηλός και οι επενδυτές συνεχίζουν να… παραθερίζουν.

Πιο συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.50), ο Γενικός Δείκτης παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 895,29 μονάδες, αμφιταλλαντευόμενος μεταξύ θετικών και αρνητικών προσήμων.  

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες (από 889,98 έως 897,05 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται σε καλοκαιρινούς ρυθμούς, μην υπερβαίνοντας τα 12 εκατ. ευρώ μέσα στις πρώτες 3,5 ώρες. 

Παρότι στο ξεκίνημα της ημέρας, η ελληνική αγορά δέχθηκε ελεγχόμενες πιέσεις, οι αγοραστές σιγά – σιγά κατάφεραν να ισορροπήσουν την κατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνουν και τα ηνία των συναλλαγών.

Αποτέλεσμα είναι η Λεωφόρος Αθηνών να παραμένει σε καθεστώς συσσώρευσης, αδυνατώντας να διασπάσει με πειστικότητα τις 900 μονάδες και έχοντας ως πρώτο βασικό στήριγμα τις 880 και μετέπειτα τις 860 μονάδες. 

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να κινείται εντός ενός πολύ στενού εύρους συναλλαγών, με τον ημερήσιο τζίρο να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα (σταθερά κάτω των 50 εκατ. ευρώ) και τους επενδυτές να λάμπουν δια της απουσίας τους. 

Κι αυτό κόντρα στο ρεύμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών, οι οποίες την Παρασκευή πέτυχαν το 10ο συνεχόμενο ιστορικό υψηλό, μία επίδοση η οποία είναι η καλύτερη από το μακρινό 1999. Σήμερα, βέβαια, βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, λόγω των γεωπολιτικών ανησυχιών (Αφγανιστάν + Ταλιμπάν). 

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές προεξοφλούν ότι η τρέχουσα εικόνα του Γενικού Δείκτη θα διατηρηθεί ως έχει έως τουλάχιστον την επόμενη εβδομάδα, όταν και αναμένεται να εισέλθουμε σε πιο «κανονικούς» ρυθμούς (εταιρικά αποτελέσματα, οικονομικές εξελίξεις, αγορές ιδίων μετοχών). 

Υπό πίεση η Πειραιώς

Οι τράπεζες, παρά το αρνητικό ξεκίνημα, έχουν κατορθώσει να «μαζέψουν» τις απώλειες. Αυτή την στιγμή, ενδεικτικά, βρίσκονται στο -0,44% και διαπραγματεύονται στις 549 μονάδες, λίγο κάτω από τα στηρίγματα των 500 μονάδων. 

Οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις παρατηρούνται στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία υποχωρεί κατά 1,8% και βρίσκεται στο 1,39 ευρώ. Κατά 0,7% διολισθαίνει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία νωρίτερα έχανε έως και 2%.

Από την πλευρά της, η μετοχή της Alpha Bank βρίσκεται σχεδόν αμετάβλητη στο 1,14 ευρώ, απορροφώντας τις πρωινές απώλειες, ενώ η μετοχή της Eurobank συνεχίζει οριακά πτωτικά και κυμαίνεται λίγο κάτω από το 0,8 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -0,13% 1,145 ευρώ
  • Attica Bank -1,69% 0,1512 ευρώ
  • Eurobank -0,28% 0,795 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -0,74% 2,414 ευρώ
  • Πειραιώς -1,84% 1,39 ευρώ

Ξεχωρίζει το νέο ράλι στην Ελλάκτωρ

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Ελλάκτωρ, η οποία -μετά το +7,8% της Παρασκευής- ενισχύεται άνω του 4% και διαπραγματεύεται στο 1,53 ευρώ, στον απόηχο της αύξησης του ποσοστού των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη σε άνω του 29%. 

Από εκεί και πέρα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρέχει και η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία αυξάνεται κατά 1,3% και τα 9,3 ευρώ, χάρη στη μείωση των short θέσεων. Κατά 0,9% ενισχύεται και η μετοχή του ΟΠΑΠ. 

Στον αντίποδα, οι υψηλότερες απώλειες καταγράφονται στη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία υποχωρεί κατά 1,6% και τα 9,37 ευρώ, ενώ η μετοχή του Τιτάνα ακολουθεί στο -1,3% και τα 16,1 ευρώ. 

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (13.50), 36 μετοχές κινούνται ανοδικά, 61 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 64,5 ισ. ευρώ, σχεδόν σταθερή σε σχέση με την Παρασκευή. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News