BUSINESS & FINANCE

Πώς το deal της Wind αλλάζει το τοπίο σε τηλεπικοινωνίες και συνδρομητική τηλεόραση

Οι νέες ισορροπίες δυνάμεων

Πώς το deal της Wind αλλάζει το τοπίο σε τηλεπικοινωνίες και συνδρομητική τηλεόραση

Το μεγάλο deal με το οποίο η Wind Hellas περνάει στον έλεγχο της United Group, μητρικής της Nova, έρχεται να αλλάξει άρδην τις ισορροπίες στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά και ειδικότερα τις υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας αλλά και συνδρομητικής τηλεόραση. 

Οι εν Ελλάδι εδρεύουσες επιχειρήσεις της United (η οποία ελέγχεται από το βρετανικό επενδυτικό κεφάλαιο BC Partners ) θα ελέγχουν αθροιστικά περί τους 5 εκατομμύρια συνδρομητές ξεπερνώντας τα 4,5 εκατομμύρια της Vodafone και πλησιάζοντας την πρώτη σε μερίδιο αγοράς στη χώρα, Cosmote.

Κύκλοι της αγοράς τονίζουν πως η ενδυνάμωση του σχήματος Wind-Nova από μια μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρεία όπως η United που με τη σειρά της διαθέτει έναν ισχυρό κεφαλαιακά μέτοχο όπως η BC Partners, θα αυξήσει σημαντικά τον ανταγωνισμό με την Cosmote ενώ θα πιέσει ακόμα περισσότερο την, τρίτη πλέον, Vodafone.

Στην United εκτιμούν πως μπορεί να μειώσουν σημαντικά τα κόστη στους δύο ομίλους, Wind και Nova, οι οποίοι πρόκειται να ενοποιηθούν εταιρικά και λειτουργικά, λόγω των συνεργιών που μπορούν να πετύχουν με τις άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και μέσων ενημέρωσης που ελέγχουν στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και όχι μόνο. Παράλληλα το business plan προβλέπει επενδύσεις όχι μόνο σε υποδομές αλλά και σε περιεχόμενο ενώ μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών.

Πωλητές της Wind Hellas είναι τα δυο hedge fund-μέτοχοί της, Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital Partners. Τα δυο αυτά funds αναμένεται να λάβουν σε μετρητά περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό έως τα 950-970 εκατ. αφορά σύμφωνα με πληροφορίες την ανάληψη του δανεισμού της Wind.

Ο Νίκος Σταθόπουλος, επικεφαλής της BC Partners και πρόεδρος της United Group, σημειώνει πως «η εξαγορά και η ενσωμάτωση ισχυρών εγχώριων εταιριών τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στην πλατφόρμα μας, αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής στρατηγικής της United Group». Συμπληρώνει δε ότι «η Ελλάδα είναι μία κομβικής σημασίας αγορά για εμάς και με την εξαγορά της Wind είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε έναν κορυφαίο, ολιστικό πάροχο και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του κλάδου τηλεπικοινωνιών της χώρας, μέσω επενδύσεων σε υποδομές δικτύου, σε περιεχόμενο, σε τεχνολογία και σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, αποτελώντας ηγετική δύναμη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».

Παρέχοντας υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, σταθερής και τηλεόρασης, η Wind διαθέτει σήμερα συνολικά 4,2 εκατομμύρια συνδρομητές και έχει έσοδα άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Αντίστοιχα η Nova στα τέλη του 2020 είχε συνολικά 869 χιλ συνδρομητές και έσοδα 276,4 εκατομμύρια ευρώ.

Η εξαγορά της Wind δίνει τη δυνατότητα στη United Group να συνδυάσει τη Wind με την υφιστάμενη εταιρία της και πάροχο συνδρομητικής τηλεόρασης, Nova, δημιουργώντας έναν ισχυρό όμιλο τον δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα τόσο στις υπηρεσίες τηλεφωνίας όσο και τηλεόρασης. Η United χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά «ελκυστική, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης» και επιδιώκει το ενοποιημένο σχήμα Wind-Nova με τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει αλλά και με τα οποία θα προικιστεί από τις άλλες εταιρείες του ομίλου United να αυξήσει την παρεχόμενη αξία προς τους έλληνες καταναλωτές στην Ελλάδα μέσω συνδυαστικών προσφορών και νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών, σημειώνουν πηγές του ομίλου.

Σε δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση του deal, η CEO της United Group, Victoriya Boklag, αναφέρει πως «η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της United Group στην ελληνική αγορά. Η Wind, χάρη στην ισχυρή δραστηριότητά της στην κινητή τηλεφωνία, συνδυάζεται εξαιρετικά με την τεχνογνωσία που διαθέτουν η Nova και η United Group στους τομείς των μέσων ενημέρωσης και σταθερής τηλεφωνίας».

Η εδρεύουσα στην Ολλανδία United Group, αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από τον Μάρτιο του 2019, η United ανήκει στην BC Partners, μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες παγκοσμίως με επικεφαλής τον διακεκριμένο διεθνώς έλληνα διαχειριστή κεφαλαίων Νίκο Σταθόπουλο. Η United δραστηριοποιείται σε οχτώ χώρες και έχει περίπου 11 εκατομμύρια πελάτες και 14.500 υπαλλήλους, ενώ παράγει ετήσια έσοδα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News