Business & Finance Τρίτη 10/08/2021, 13:23
BUSINESS & FINANCE

Γερμανία: Η αύξηση των κρουσμάτων «φρενάρει» τις προσδοκίες για ανάκαμψη

Σε χαμηλό έτους το επενδυτικό κλίμα

Γερμανία: Η αύξηση των κρουσμάτων «φρενάρει» τις προσδοκίες για ανάκαμψη

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020 υποχώρησε το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, καθώς η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού ενισχύει τους φόβους για επαναφορά των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος ZEW, o δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 40,4 μονάδες τον Αύγουστο έναντι 63,3 μονάδων τον Ιούλιο του 2021. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2020.

Investors are losing confidence in Germany's recovery prospects

Αν και περισσότερο από το 50% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, η διασπορά του ιού συνεχίζει να αποτελεί απειλή, με την κυβέρνηση να επιβάλλει ορισμένους περιορισμούς στα ταξίδια των πολιτών.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια σημερινής κυβερνητικής σύσκεψης, αναμένεται να συζητηθεί και η πιθανότητα λήψης περαιτέρω μέτρων.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η γερμανική μεταποίηση -βασικό γρανάζι της οικονομίας- εξακολουθεί να υφίσταται ελλείψεις σε βασικά υλικά, λόγω της αναταραχής στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Αυτή η εξέλιξη έχει επιφέρει σειρά πιέσεων στις τιμές των προϊόντων, οι οποίες αποτυπώνονται και στο πορτογόλι του Γερμανού καταναλωτή.

Η κεντρική τράπεζα (Bundesbank) έχει προβλέψει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% στο β’ τρίμηνο του 2021, παραμένοντας σε τροχιά ανάκαμψης από την ύφεση της πανδημικής κρίσης.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη της Γερμανίας θα διαμορφωθεί στο 3,6% του ΑΕΠ για το σύνολο του 2021 και ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα φθάσει στο 2,8%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News