Business & Finance Πέμπτη 8/04/2021, 13:51
BUSINESS & FINANCE

Θ. Σκυλακάκης: Πώς θα καλυφθεί το επενδυτικό κενό

Θ. Σκυλακάκης: Πώς θα καλυφθεί το επενδυτικό κενό

Σημαντική παράμετρος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η παραγωγική της ικανότητα, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα: «Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης». 

Όπως παρατήρησε, χαρακτηριστικό της κατάστασης τα προηγούμενα χρόνια ήταν το τεράστιο επενδυτικό κενό 10% στην ελληνική οικονομία, γεγονός που οδήγησε σε αργή ανάπτυξη. «Η λογική μέχρι πρότινος ήταν τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα και χαμηλή ανάπτυξη. Εμείς την αλλάζουμε σε μεσαία πλεονάσματα και υψηλή ανάπτυξη με κάλυψη του επενδυτικού κενού» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στους λόγους που συντέλεσαν στο επενδυτικό κενό, καθώς και στις αντίστοιχες παρεμβάσεις μέσω των οποίων μπορεί να καλυφθεί: 

  • Πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές και πολύ υψηλό εργασιακό κόστος: «Το μετριάσαμε πριν από την πανδημία και συνεχίζουμε σε αυτήν την πορεία» είπε ο κ. Σκυλακάκης.
  • Προβληματικό επενδυτικό περιβάλλον: Όπως είπε, υλοποιούνται 58 διαφορετικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ελληνικό κράτος απέναντι στους επενδυτές.
  • Η απόκλιση των ελληνικών επιτοκίων από τα επιτόκια άλλων χωρών: Πλέον, σύμφωνα με όσα ανέφερε, επιλέξιμες επενδύσεις -ψηφιακού μετασχηματισμού και εξωστρέφειας- θα χρηματοδοτηθούν με μηχανισμούς φτηνής ενίσχυσης υπό τη στήριξη της Ε.Ε..

Με αυτό το σχέδιο, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών «θα βελτιώσουμε και τους μακροπρόθεσμους όρους βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν και συνεχίζουν να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας είπε πως δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα και άρα δεν έχουν μόνιμο αντίκτυπο – βάρος στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News