ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο Ανάκαμψης: Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των ιδιωτών

Για τα 19 δισ. ευρώ από τις τράπεζες η κυβέρνηση θα χτυπήσει τρεις πόρτες

Σχέδιο Ανάκαμψης: Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των ιδιωτών

Από τα 57 δισ. ευρώ που περιμένει η κυβέρνηση ότι θα κινητοποιηθούν μέσα στην επόμενη 5ετία μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης, τα 7,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να βάλουν ιδιώτες επενδυτές από ίδια κεφάλαια και τα 19 δισ. ευρώ θα πρέπει να τα εξασφαλίσουν οι τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν – υπό μορφή δανεισμού- ιδιωτικές επενδύσεις.

Αυτά τα 19 δισ. ευρώ θα αντιστοιχούν περίπου στο 30% των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν με το υπόλοιπο 50% να χρηματοδοτείται με τα δάνεια που θα δίνει το κράτος και το 20% με τους ίδιους πόρους των επενδυτών. Και μόνο αυτά τα νούμερα αποκαλύπτουν τον κεντρικό ρόλο που καλούνται να παίξουν ιδιώτες επενδυτές και τράπεζες προκειμένου να επιτύχει το στοίχημα που λέγεται «Σχέδιο Ανάκαμψης».

Προκύπτει δε και από ακόμη μια εκτίμηση που έχουν κάνει οι συντάκτες του Σχεδίου Ανάκαμψης: εκτιμάται ότι μέχρι το 2026, το ΑΕΠ μπορεί να τονωθεί κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Από αυτές, τα δύο τρίτα θα προέλθουν από τη δράση του ιδιωτικού τομέα και το ένα τρίτο από τη δράση του δημοσίου τομέα.

Πώς θα συγκεντρωθούν τα κεφάλαια από τις τράπεζες 

Για να συγκεντρωθούν τα 19 δισ. ευρώ από τις τράπεζες -τα οποία με τη σειρά τους θα κινητοποιήσουν και τα 7,5 δισ. ευρώ των ιδίων κεφαλαίων που θα κληθούν να βάλουν επιχειρήσεις αλλά και τα 12 δισ. ευρώ που θα δανείσει το κράτος- η κυβέρνηση θα χτυπήσει τρεις πόρτες:

  1. Πρώτον θα γίνει ανοικτή πρόσκληση σε όλες τις εμπορικές τράπεζες. Σε κάθε τράπεζες θα δίνεται μια αρχική έγκριση για χορηγήσεις δανείων της τάξεως των 100-200 εκατ. ευρώ και όταν αυτό το ποσό θα συμπληρώνεται, η τράπεζα θα μπορεί να αιτείται επόμενο γύρο έγκρισης. Έτσι, ουσιαστικά θα αναπτυχθεί ανταγωνισμός και μεταξύ των τραπεζών καθώς ο στόχος είναι με τόσες δικλείδες ασφαλείας που θα μπουν, να χρηματοδοτηθούν ουσιαστικά επενδύσεις και όχι «επενδυτικά κουφάρια» όπως ελέγχθη χαρακτηριστικά από κυβερνητικό αξιωματούχο.
  2. Δεύτερον θα κινητοποιηθούν διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτά θα αναλάβουν να χρηματοδοτήσουν κυρίως τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που θα επιδιώξουν να συμπεριληφθούν στο σχέδιο Ανάκαμψης.
  3. Τρίτον, θα παίξει η Αναπτυξιακή Τράπεζα προκειμένου να διασφαλιστεί χρηματοδότηση για καινοτόμες επιχειρήσεις μέσω μοντέλων όπως τα equity platforms και τα fund of funds.

Για το αν θα υπάρξει τόσο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε να κινητοποιηθεί ο πακτωλός των δισεκατομμυρίων που προαναφέρθηκε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, έλεγε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ότι έχουν ήδη γίνει σειρά επαφών με υποψήφιους επενδυτές και ότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Η κινητοποίηση, ουσιαστικά θα ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι καθώς πρέπει να δοθούν οι σχετικές εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να έρθουν στην επιφάνεια όλες οι λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης των επενδύσεων στο Σχέδιο Ανάκαμψης. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News