Business & Finance Τρίτη 27/04/2021, 12:59
BUSINESS & FINANCE

«Ελάτε να φορολογηθείτε στην Ελλάδα»: Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα

Κανονιστική απόφαση για τον ειδικό τρόπο φορολόγησης

«Ελάτε να φορολογηθείτε στην Ελλάδα»: Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα

Στην έκδοση κανονιστικής απόφασης για την εφαρμογή του ειδικού τρόπου φορολόγησης των εισοδημάτων φυσικών προσώπων, τα οποία μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, συμπληρώνοντας το φορολογικό πλαίσιο για την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου. 

Το πρώτο βήμα έγινε με τον νόμο 4646/2019, ο οποίος προβλέπει τη δυνατότητα εναλλακτικής φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματος για νέους φορολογικούς κατοίκους, οι οποίοι πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ο νόμος 4714/2020 επέκτεινε την εναλλακτική φορολόγηση σε δικαιούχους σύνταξης εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας.

Στα φορολογικά κίνητρα εγκατάστασης στην Ελλάδα συγκαταλέγονται οι διατάξεις του νόμου 4758/2020, οι οποίες στοχεύουν στην προσέλκυση αλλοδαπών εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και Ελλήνων που έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Τα φορολογικά κίνητρα

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω διατάξεις προβλέπουν απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος κι από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 50% του εισοδήματος, το οποίο θα αποκτήσουν στην Ελλάδα την πρώτη 7ετία. 

Ο νόμος αφορά φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και θα απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι.

Στο πλαίσιο προσέλκυσης στην Ελλάδα φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό εντάσσεται και ο νόμος 4778/2021, ο οποίος ρυθμίζει τη σύσταση και λειτουργία εταιρειών ειδικού σκοπού διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας.

Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα

Παρά τη δυσμενή συγκυρία της πανδημίας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η απήχηση των νέων φορολογικών κινήτρων είναι «εξαιρετικά ενθαρρυντική».

Για το 2020 και το 2021, συγκεκριμένα, έχουν υποβληθεί περίπου 90 αιτήσεις επενδυτών και συγγενικών τους προσώπων, με το ποσό του βεβαιωθέντος φόρου να αγγίζει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ για την πρώτη διετία εφαρμογής. Για το ίδιο χρονικό διάστημα, έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής, 180 αιτήσεις συνταξιούχων.

Μάλιστα, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, χορηγήθηκε πρόσφατα παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για το 2021:

  • Έως τις 31 Μαΐου, για νέους φορολογικούς κατοίκους που πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα (άρθρο 5Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) και για δικαιούχους σύνταξης εξωτερικού οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στη χώρα μας (άρθρο 5Β του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).
  • Έως τις 30 Σεπτεμβρίου, για φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία και θα απασχοληθούν σε νέες θέσεις εργασίας ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ως αυτοαπασχολούμενοι (άρθρο 5Γ του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News