BUSINESS & FINANCE

«Tax free» για τη νέα επικουρική σύνταξη

«Tax free» για τη νέα επικουρική σύνταξη

Ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι πολλών άλλων μορφών επένδυσης θα έχει η νέα επικουρική σύνταξη που μπαίνει από την 1/1/2022 στη ζωή μας. Όσοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αυτή την επένδυση -και το πιθανότερο είναι ότι θα αφορά στους εργαζόμενους ηλικίας έως 35 ή 40 ετών ανεξαρτήτως επαγγέλματος ή αν απασχολούνται ως μισθωτοί ή ως ελεύθεροι επαγγελματίες- θα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για το «κεφάλαιο» που θα εισφέρουν στην επένδυση. Με αυτή την οπτική, ένας επαγγελματίας κάτω των 35 ετών ο οποίος σήμερα δεν ασφαλίζεται για επικουρική σύνταξη, θα μπορούσε να το εξετάσει σοβαρά καθώς για πρώτη φορά του δίνεται το δικαίωμα:

  1. Να αφαιρεί από το φορολογητέο του εισόδημα το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που θα καταβάλλει για την επικουρική του σύνταξη. Δηλαδή, αν επιλέξει να «επενδύει» 62 ευρώ τον μήνα (ως ελεύθερος επαγγελματίας) τότε θα αφαιρείται από το ετήσιο ποσό των ακαθάριστων εσόδων του, το ποσό των 734 ευρώ. Δεν είναι πολλές οι επενδύσεις στις οποίες ο επενδυτής διασφαλίζει ότι το κεφάλαιο που επενδύει αφαιρείται πλήρως από το φορολογητέο εισόδημα.
  2. Να επιλέξει με ποιο τρόπο θα γίνεται η τοποθέτηση των χρημάτων του. Θα μπορεί να ακολουθήσει συντηρητική στρατηγική, μια νορμάλ στρατηγική ή ακόμη και επιθετική στρατηγική με στόχο την αύξηση των αποδόσεων του. Μάλιστα, η επιλογή θα μπορεί να αλλάζει σε βάθος χρόνου (ανά 5ετία πιθανότατα) προκειμένου η επένδυση των χρημάτων να γίνει με βάση τα δεδομένα της κάθε περιόδου.
  3. Να ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για το ύψος του συσσωρευμένου κεφαλαίου που έχει επενδυθεί αλλά και της απόδοσης που έχει συσσωρευτεί μέχρι το συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

Η επένδυση θα ολοκληρώνεται με τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Δηλαδή στα 62 ή στα 67. Στη συνέχεια θα αποδίδεται η σύνταξη ο υπολογισμός της οποίας θα γίνεται με μαθηματικό τύπο. Όσο μεγαλύτερη θα είναι η απόδοση που θα έχει συσσωρευτεί μέχρι τότε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επικουρική σύνταξη. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News