BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Τα blue chips επισκίασαν το ράλι της Εθνικής – Στα 315 εκατ. ο τζίρος

Στις 869,7 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Ανοδικά οι τράπεζες

Χρηματιστήριο: Τα blue chips επισκίασαν το ράλι της Εθνικής – Στα 315 εκατ. ο τζίρος

Στο τεχνικό όριο των 870 μονάδες τερμάτισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πτωτικές πιέσεις σε αρκετούς δεικτοβαρείς τίτλους επηρέασαν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα και επισκίασαν τα τραπεζικά κέρδη, με τον ημερήσιο τζίρο πάντως να υπερβαίνει το όριο των 300 εκατ. ευρώ εν μέσω των εξελίξεων στην Alpha Bank.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε συγκρατημένη πτώση της τάξης του 0,47% και υποχώρησε στις 869,72 μονάδες, χάνοντας λίγο περισσότερο από τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (873,87 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε οκτώ μονάδες -από 866,97 έως 874,34 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτινάσσεται στα 315 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία (252 εκατ. ευρώ) αφορούσε τη μετοχή της Alpha Bank.

Σήμερα, εξάλλου, η τράπεζα εισήγαγε προς διαπραγμάτευση 800 εκατ. νέες μετοχές, οι οποίες προήλθαν από την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Παρ’ όλα αυτά, ο τίτλος της Alpha Bank κατάφερε να απορροφήσει τις πρωινές πιέσεις και να τερματίσει σε θετικό έδαφος, κερδίζοντας 1,2% και φθάνοντας στο όριο του 1,14 ευρώ.

Αύριο, στο μεταξύ, θα ακολουθήσει και η ένταξη της μετοχής στον δείκτη MSCI Standard Greece, όπου ήδη βρίσκονται -από ελληνικής πλευράς- οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Eurobank, OTE και Jumbo. Μια εξέλιξη, η οποία θα επιφέρει σημαντικές εισροές κεφαλαίων άνω των 150 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπό αυξημένη πίεση βρέθηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία συρρικνώθηκε κατά 6,15% και απώλεσε το τεχνικό όριο των 12 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα. Κατά 2% διολίσθησαν και οι μετοχές των ΟΤΕ – Jumbo, ενώ το μπαράζ ρευστοποιήσεων συμπλήρωσε η μετοχή της Aegean, η οποία κατρακύλησε στο -3,5%.

Χρειάζεται υπομονή

Όπως γίνεται αντιληπτό από την εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών, οι επενδυτές θα χρειαστούν λίγο χρόνο, προκειμένου να αφομοιώσουν τις νέες εξελίξεις, ιδίως αυτές που αφορούν τις τράπεζες, καθώς οι συνεχείς αντλήσεις κεφαλαίων και οι διαδοχικές ομολογιακές εκδόσεις προκαλούν ένα είδος αναταραχής.

Πάντως, αργά ή γρήγορα, οι αναλυτές προσδοκούν ότι ο κύκλος της διόθρωσης και της συσσώρευσης θα ολοκληρωθεί, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να κινείται εκ νέου ανοδικά, ανακτώντας τις 900 μονάδες και διεκδικώντας τα προ-πανδημίας υψηλά.

Ωστόσο, για να φθάσουμε μέχρι εκεί, θα πρέπει αφενός να αποφευχθεί το σενάριο επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων, αφετέρου να μην επηρεαστεί σημαντικά ο τουριστικός κλάδος από τη μετάλλαξη Δέλτα. Δύο παράγοντες, οι οποίοι αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την επάνοδο της Λεωφόρου Αθηνών.

Ράλι για ΕΤΕ χάρη στο Frontier

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, το φίνις της ημέρας ήταν εντυπωσιακό, με τη μετοχή της Alpha Bank να κλείνει με κέρδη 1,2% και τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να εκτινάσσεται κατά 3,2% χάρη στην επικείμενη έγκριση της τιτλοποίησης Frontier (έναντι 165 εκατ. ευρώ). Αποτέλεσμα ήταν οι αρχικές απώλειες να εξανεμιστούν και ο κλαδικός δείκτης να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, ενισχυόμενος κατά 0,78% και τις 555 μονάδες. Ο τζίρος δε, υπερέβη τα 264 εκατ. ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια, καταγράφοντας ισχυρό ράλι της τάξης του 3,2% και ανακτώντας το τεχνικό σημείο των 2,4 ευρώ.  Στον αντίποδα, βέβαια, η μετοχή της Πειραιώς διολίσθησε κατά 2,1%, ενώ η μετοχή της Eurobank παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο επίπεδο του 0,83 ευρώ. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank 1,20% 1,1395 ευρώ
  • Attica Bank -1,89% 0,156 ευρώ
  • Eurobank -0,02% 0,8298 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 3,22% 2,405 ευρώ
  • Πειραιώς -2,11% 1,39 ευρώ

Στηρίγματα από Coca – Cola

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές έδωσαν μια αμφίρροπη μάχη για τον έλεγχο του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τους ιδιαιτέρως δεικτοβαρείς τίτλους των ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ και Aegean να παρασέρνουν πτωτικά αρκετές ακόμη εισηγμένες. Ενδεικτικά, η μετοχή της ΕΧΑΕ διολίσθησε κατά 2,6%, ενώ η μετοχή της Ελλάκτωρ ακολούθησε στο -2,1%. Κατά 1,5% υποχώρησαν, επίσης, οι μετοχές των Mytilineos, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Τιτάνα.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπάθησε να παράσχει η μετοχή της Coca – Cola, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,9% και ξεπέρασε το ψυχολογικό σημείο των 30 ευρώ. Από κοντά βρήθηκε και η μετοχή της Viohalco, η οποία τερμάτισε στο +1% και τα 4,495 ευρώ, ενώ η μετοχή της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 1,15% και τα 8,85 ευρώ.

Συνολικά, 48 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 54 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 23 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 62,1 δισ. ευρώ, αυξημένη σε σχέση με χθες χάρη στην είσοδο των νέων μετοχών της Alpha Bank.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News