Business & Finance Τρίτη 13/07/2021, 10:26
BUSINESS & FINANCE

Το ακριβότερο διαμάντι του κόσμου στα χέρια ενός Ισραηλινού «γκουρού»

Άνω του 1 εκατ. η τιμή κάθε καρατίου

Το ακριβότερο διαμάντι του κόσμου στα χέρια ενός Ισραηλινού «γκουρού»

Την τιμή των 40 εκατ. δολαρίων «έπιασε» ένα σπάνιο μπλε διαμάντι 39,3 καρατίων, το οποίο πουλήθηκε από την Petra Diamonds στην εμπορική εταιρεία De Beers του δισεκατομμυριούχου Γαλλο-Ισραηλινού επιχειρηματία Beny Steinmetz.

Επρόκειτο, μάλιστα, για μία από τις ακριβότερες αγοραπωλησίες πολύτιμου λίθου στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς η τιμή του κάθε καρατίου ξεπέρασε το 1 εκατ. δολάρια, το ακριβότερο ποσό όλων των εποχών.

Η Petra Diamonds, μία μικρή μεταλλευτική εταιρεία, βρήκε το διαμάντι σε ορυχείο της Νότιας Αφρικής, τον περασμένο Απρίλιο. Το εν λόγω ορυχείο είναι γνωστό παγκοσμίως εδώ και πολλές δεκαετίες για τα τεράστια μπλε πετρώματά του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη περιοχή είχε βρεθεί το 1905 το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ατόφιο διαμάντι του κόσμου.

Η πώληση, όπως είναι εύλογο, έδωσε φιλί ζωής στην Petra, η οποία το 2020 αναγκάστηκε να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς η κρίση του κορωνοϊού προκάλεσε σημαντικά ζητήματα ρευστότητας, καθώς και πτώση της διεθνούς τιμής των διαμαντιών.

Όσον αφορά τον αγοραστή Beny Steinmetz, πρόκειται για έναν Γαλλο-Ισραηλινό επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιείται στους κλάδους των εξορύξεων πολύτιμων λίθων και του real estate. Θεωρείται μάλιστα, ο «γκουρού» των διαμαντιών. Η περιουσία του εκτιμάται σε περίπου 1,3 δισ. δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News