BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: «Μάχη» για τις 870 μονάδες – Στο επίκεντρο Alpha Bank, ΟΠΑΠ

Στις 869 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Σε υψηλά επίπεδα ο τζίρος

Χρηματιστήριο: «Μάχη» για τις 870 μονάδες – Στο επίκεντρο Alpha Bank, ΟΠΑΠ

«Μάχη» για τη διατήρηση των 870 μονάδων δίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πιέσεις σε Alpha Bank και ΟΠΑΠ επιδεινώνουν το επενδυτικό κλίμα, παρά το γεγονός ότι ο τζίρος για δεύτερη σερί ημέρα κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης (11.00), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει συγκρατημένη πτώση της τάξης του 0,46% και υποχωρεί στις 869,89 μονάδες, χάνοντας σχεδόν τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (873,87 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε επτά μονάδες -από 867,56 έως 874,34 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 14 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο ημίωρο, εκ των οποίων περίπου το 50% αφορά αποκλειστικά τις μετοχές των Alpha Bank και ΟΠΑΠ.

Η μετοχή της πρώτης δέχεται σημαντικές πιέσεις της τάξης του 2,6%, κάτι το οποίο θεωρείται απολύτως φυσιολογικό, μετά το ράλι των τελευταίων δύο συνεδριάσεων (+10,4% και +3,7%), αλλά και εν όψει της σημερινής ένταξης στον δείκτη MSCI Standard Greece (εκεί περιμένουν ήδη οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Eurobank, OTE και Jumbo).

Σήμερα δε, γίνεται και η εισαγωγή των νέων μετοχών, οι οποίες προήλθαν από την πρόσφατη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) των 800 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την αποτίμηση της μετοχής στα 2,6 δισ. ευρώ, αλλά και προκαλώντας ένα κύμα ρευστοποιήσεων, δεδομένης της πρόθεσης ορισμένων μετόχων να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους.

Από εκεί και πέρα, υπό αυξημένη πίεση τελεί και η μετοχή του ΟΠΑΠ, η οποία μειώνεται κατά 4,5% και διαμορφώνεται στα 12,11 ευρώ, καθώς από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα σε μέρισμα. Κατά σχεδόν 2% διολισθαίνει και η μετοχή του ΟΤΕ.

Χρειάζεται υπομονή

Όπως γίνεται αντιληπτό από την εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών, οι επενδυτές θα χρειαστούν λίγο χρόνο, προκειμένου να αφομοιώσουν τις νέες εξελίξεις, ιδίως αυτές που αφορούν τις τράπεζες, καθώς οι συνεχείς αντλήσεις κεφαλαίων και οι διαδοχικές ομολογιακές εκδόσεις προκαλούν ένα είδος αναταραχής.

Πάντως, αργά ή γρήγορα, οι αναλυτές προσδοκούν ότι ο κύκλος της διόθρωσης και της συσσώρευσης θα ολοκληρωθεί, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να κινείται εκ νέου ανοδικά, ανακτώντας τις 900 μονάδες και διεκδικώντας τα προ-πανδημίας υψηλά.

Ωστόσο, για να φθάσουμε μέχρι εκεί, θα πρέπει αφενός να αποφευχθεί το σενάριο επαναφοράς των περιοριστικών μέτρων, αφετέρου να μην επηρεαστεί σημαντικά ο τουριστικός κλάδος από τη μετάλλαξη Δέλτα. Δύο παράγοντες, οι οποίοι αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την επάνοδο της Λεωφόρου Αθηνών.

Συγκρατημένες πιέσεις στις τράπεζες

Όσον αφορά τον τραπεζικό κλάδο, εξαιτίας των πιέσεων στην Alpha Bank, βρίσκεται από τα πρώτα λεπτά σε θέση άμυνας, καθώς σημειώνει πτώση κατά 0,9% και υποχωρεί στις 545 μονάδες, με τον τζίρο βέβαια να είναι αρκετά υψηλός, προσεγγίζοντας τα 9 εκατ. ευρώ.

Εκτός της Alpha Bank, απώλειες καταγράφει και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία υποχωρεί κατά 1,55% και χάνει το τεχνικό όριο των 2,3 ευρώ. Από την πλευρά της, η μετοχή της Πειραιώς βρίσκεται στο -1%, ενώ η μετοχή της Eurobank διολισθαίνει κατά μόλις 0,5%. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -2,66% 1,096 ευρώ
  • Attica Bank 1,89% 0,162 ευρώ
  • Eurobank -0,48% 0,826 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -1,55% 2,294 ευρώ
  • Πειραιώς -1,06% 1,405 ευρώ

Στηρίγματα από Coca – Cola

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αγοραστές και πωλητές δίνουν μια αμφίρροπη μάχη για τον έλεγχο του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τους ιδιαιτέρως δεικτοβαρείς ΟΠΑΠ και ΟΤΕ να παρασέρνουν πτωτικά αρκετές ακόμη εισηγμένες. Ενδεικτικά, η μετοχή της ΕΧΑΕ διολισθαίνει κατά 1,3%, ενώ η μετοχή του Τιτάνα ακολουθεί στο 1,2%.

Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη προσπαθεί να παράσχει η μετοχή της Coca – Cola, η οποία ενισχύεται κατά 1,4% και τα 30,11 ευρώ. Από κοντά ακολουθεί και η μετοχή των ΕΛΠΕ, η οποία βρίσκεται στο +1,20% και τα 5,89 ευρώ.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (11.00), 29 μετοχές κινούνται ανοδικά, 31 μετοχές καταγράφουν πτώση, ενώ 15 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 62,1 δισ. ευρώ, αυξημένη σε σχέση με χθες χάρη στην είσοδο των νέων μετοχών της Alpha Bank.

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News