Business & Finance Τετάρτη 7/07/2021, 18:04
BUSINESS & FINANCE

Φορολογικές δηλώσεις: Λύθηκε το πρόβλημα με τις «εξαφανισμένες» αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Αναρτήθηκαν οι σχετικές βεβαιώσεις για το 2020

Φορολογικές δηλώσεις: Λύθηκε το πρόβλημα με τις «εξαφανισμένες» αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Στην επίλυση του προβλήματος, το οποίο είχε προκύψει με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού των μισθωτών, προχώρησε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, γεγονός το οποίο επέτρεψε επιτέλους την ανάρτηση των σχετικών βεβαιώσεων για το έτος 2020.

Επρόκειτο, εν ολίγοις, για εκατομμύρια μισθωτούς, οι οποίοι είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας επί σειρά μηνών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων, με αποτέλεσμα να εισπράτουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δεν μπορούσαν να δουν στο Ε1 την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του κράτους, καθώς τα επίμαχα ποσά αποκρύπτονταν από τις φορολογικές δηλώσεις, χωρίς βέβαια να προκύπτει δική τους υπαιτιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι εισέπραξαν την αποζημίωση, ξεπερνούν τους 750.000 και στο σύνολό τους χαρακτηρίζονται ως «πληττόμενοι» από την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιούνται οι ευεργετικές διατάξεις τόσο για την απαλλαγή από τα τεκμήρια όσο και για την απαλλαγή από τα πρόστιμα μη πραγματοποίησης των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών μέσα στο 2020 (δηλαδή συναλλαγών που να αντιστοιχούν στο 30% του ετήσιου εισοδήματος του 2020).

Παρότι η ενίσχυση των 534 ευρώ δεν φορολογείται -κι αυτό σημαίνει ότι δεν προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματα και ουσιαστικά δεν επηρεάζει το τελικό ποσό της εκκαθάρισης- η μη εμφάνιση των συγκεκριμένων ποσών απέτρεπε φορολογούμενους και λογιστές να προχωρήσουν την ολοκλήρωση της φορολογικής δήλωσης του 2020.

Μετά την επίλυση του ζητήματος, η ΑΑΔΕ προχώρησε στην ανάρτηση των σχετικών βεβαιώσεων, γεγονός το οποίο αναμένεται να επιταχύνει τον ρυθμό υποβολής των Ε1. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News