Business & Finance Τετάρτη 7/07/2021, 07:00
BUSINESS & FINANCE

Φορολογικές δηλώσεις: «Αόρατες» οι αποζημιώσεις εργαζομένων σε αναστολή

Φορολογικές δηλώσεις: «Αόρατες» οι αποζημιώσεις εργαζομένων σε αναστολή

Υποβάλλοντας τη φορολογική τους δήλωση, οι ελεύθεροι επαγγελματίες εντοπίζουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ που έλαβαν πέρυσι την άνοιξη. Οι μισθωτοί όμως, οι συμβάσεις των οποίων τέθηκαν σε αναστολή επί αρκετούς μήνες, δεν «βλέπουν» ακόμη στο Ε1 την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που τους κατέβαλε το κράτος. Πρόκειται για εισοδήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία «αποκρύπτονται» από τις δηλώσεις χωρίς ευθύνη των φορολογουμένων, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να περιμένουν την αυτόματη εμφάνιση των ποσών. Άλλη μια έλλειψη που κάνει διστακτικούς τους φορολογούμενους (και τους λογιστές τους) στο να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση καθώς ουδείς έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα τι μέλλει γενέσθαι με τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν με την συγκεκριμένη «έλλειψη».

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που εισέπραξαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση μέσα στο 2020 ξεπερνούν τους 750.000. Στο σύνολό τους χαρακτηρίζονται ως «πληττόμενοι» από την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιούνται οι ευεργετικές διατάξεις και για την απαλλαγή από τα τεκμήρια και για την απαλλαγή από τα πρόστιμα μη πραγματοποίησης των απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών μέσα στο 2020 (σ.σ. δηλαδή συναλλαγών που να αντιστοιχούν στο 30% του ετήσιου εισοδήματος του 2020).

Η ενίσχυση των 534 ευρώ (σ.σ σε κάποιες περιπτώσεις το ποσό καταβλήθηκε ακόμη και για έξι μήνες μέσα στο 2020) δεν φορολογείται. Αυτό σημαίνει ότι δεν προστίθεται στα υπόλοιπα εισοδήματα και ουσιαστικά δεν επηρεάζει το τελικό ποσό της εκκαθάρισης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι δεν έχουν αποθαρρυνθεί από το να οριστικοποιήσουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι να ολοκληρωθεί η εικόνα των εισοδημάτων που απέκτησαν μέσα στο 2020. Άλλωστε, και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα συμβεί αν κάποιος υποβάλλει τη δήλωση και στη συνέχεια διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εμφανιστεί τα ποσά της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας της δυσκολίας που έχει το υπουργείο Εργασίας να τροφοδοτήσει την ΑΑΔΕ με τη σχετική πληροφορία. Τα δεδομένα αναμένεται να «φορτωθούν» στις φορολογικές δηλώσεις των εκατοντάδων χιλιάδων μισθωτών μέσα στις επόμενες ημέρες και η ΑΑΔΕ θα δώσει και τις τελικές διευκρινήσεις για το τι πρέπει να πράξουν (ή να μην πράξουν) οι φορολογούμενοι. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News