Business & Finance Δευτέρα 5/07/2021, 20:10
BUSINESS & FINANCE

Kρυπτονομίσματα: 10 κανόνες αυτοπροστασίας

Kρυπτονομίσματα: 10 κανόνες αυτοπροστασίας

Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν ψηφιακά χρήματα, τα οποία δεν εκδίδονται από κυβερνήσεις ή τράπεζες, και τα φυλάσσει κανείς σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι. Είναι ακραία ευμετάβλητα, υψηλού ρίσκου και μάλλον εύκολα χειραγωγίσιμα. 

Το να γίνει κανείς trader κρυπτονομισμάτων προϋποθέτει μια επιπλέον γνώση, πέραν των βασικών. Κι αυτό, ιδίως από την άποψη της ασφάλειας. Ο macro αναλυτής Michael Sincere, σε άρθρο του στο MarketWatch, παρέχει ένα βασικό εγχειρίδιο ασφαλούς χρήσης.

Ως πρώτο βήμα, οφείλει κανείς να ανοίξει έναν λογαριασμό σε μια πλατφόρμα συναλλαγών, όπως για παράδειγμα η Coinbase ή η Robinhood. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες επιλογές, αλλά αυτές είναι οι πιο γνωστές. Δεύτερο βήμα είναι να επιλέξει κανείς σε ποιο από τα χιλιάδες κρυπτονομίσματα θα τοποθετήσει χρήματα. Η πιο ορθή επιλογή είναι ίσως το πιο δημοφιλές κι αυτό με τη μεγαλύτερη ρευστότητα, δηλαδή το Bitcoin, τονίζει η ανάλυση στο MarketWatch, σύμφωνα με την οποία αφού αποκτήσει κανείς αρκετή εμπειρία, τότε θα μπορούσε να δοκιμάσει και κάποια άλλη πλατφόρμα, όπως το Ethereum.

Το τρίτο βήμα αφορά ένα κρίσιμο ερώτημα: «Μπορώ να βγάλω χρήματα από τα crypto;». Η απάντηση είναι καταφατική, αλλά αυτό απαιτεί ικανότητα, πειθαρχία και επισταμένη έρευνα, καθώς μέχρι να γίνει -και αν γίνει- αποδεκτό από κυβερνήσεις και τράπεζες, οι αγοραστές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Σημειωτέον, το πιο σκοτεινό σκέλος της κοινότητας των crypto είναι γνωστό για το μαύρο χρήμα, τη χειραγώγηση, την απάτη και άλλες παράνομες πρακτικές trading.

Aκολουθούν λοιπόν δεκα κανόνες συνετής και ασφαλούς επένδυσης στον κόσμο των crypto, τουλάχιστον όπως τους διατυπώνει ο Michael Sincere για το MarketWatch:

  1. Εάν είσαι νέος στα κρυπτονομίσματα, είναι λάθος να τοποθετήσεις πολλά χρήματα με την πρώτη. Επειδή τα crypto είναι πολύ ευμετάβλητα, αντί να αγοράσεις 1.000 δολάρια π.χ. σε Bitcoin, ξεκίνα με 200 δολάρια. Κι αν κινηθούν ανοδικά, προσθέτεις ακόμη 200 δολάρια.
  2. Όταν κάνεις trading με ένα ευμετάβλητο χρηματοπιστωτικό προϊόν, θα πρέπει τακτικά να ρευστοποιείς τα κέρδη σου. Εάν τα κέρδη είναι πολλά, ρευστοποίησε τα μισά ή όλα. Πάρε κάτι από το τραπέζι. Αντιστάσου στην απληστία ή στην τάση για holding έως ότου χάσεις τα περισσότερα ή το σύνολο των χρημάτων σου.
  3. Να στοχεύεις σε μικρά κέρδη. Σίγουρα, κάποιοι άνθρωποι έχουν βγάλει εκατομμύρια δολάρια μέσω του Bticoin. Αλλά, όπως και στα τυχερά παιχνίδια, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι οι οποίοι έχουν χάσει το σύνολο ή ένα καλό μερίδιο των χρημάτων τους.
  4. Όταν δανείζεσαι χρήματα από έναν broker, το κάνεις για να αυξήσεις την ποσότητα που αγοράζεις. Αυτό σημαίνει ότι μοχλεύεις. Κάτι τέτοιο αποτελεί δίκοπο μαχαίρι. Εάν έχεις δίκιο, τότε αποκομίζεις σημαντικά κέρδη. Εάν έχεις άδικο, τότε χρωστάς περισσότερα απ’ όσα επένδυσες. Οι σοφοί traders διαχειρίζονται τον κίνδυνο κι αυτό σημαίνει ότι δεν δανείζονται χρήματα για να αγοράσουν crypto.
  5. Θα ήταν ευχής έργο να σταματήσεις τις απώλειες, αλλά επειδή τα crypto κινούνται πολύ γρήγορα, η τακτική της πάγιας εντολής για πώληση σε συγκεκριμένη τιμή είναι συχνά αναποτελεσματική. Αντ’ αυτού, χρησιμοποίησε την τακτική – όχι τις αυτόματης πώλησης αλλά – της επανεξέτασης μιας επιλογής σου όταν πιάσει μια συγκεκριμένη τιμή και έχε πειθαρχία. Μια εναλλακτική μέθοδος είναι η τακτική της εξόδου από μία επένδυση αφού περάσει ένα χρονικό διάστημα στασιμότητας και ακινησίας της, να πεις δηλαδή ότι θα ρευστοποιήσεις σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία πάνω σε αυτήν τη βάση. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσεις τα κέρδη ή να ανακόψεις τις απώλειες.
  6. Εάν ένα trade αποβαίνει εναντίον σου, σκέψου να πουλήσεις, το σύνολο ή το μισό της τοποθέτησής σου. Μην επιτρέψεις τις μικρές απώλειες να γίνουν μεγάλες. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι όσοι πούλησαν Bitcoin στην τιμή των 20.000 δολαρίων σοκαρίστηκαν όταν έφτασε στα 60.000 δολάρια.
  7. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να έχεις ένα επενδυτικό πλάνο. Έχε ένα σχέδιο, το οποίο θα σε βοηθάει να αποφασίσεις πότε θα αγοράσεις και πότε θα πουλήσεις. Να ακολουθείς το σχέδιο, να τηρείς του κανόνες.
  8. Να χρησιμοποιείς το εργαλείο της τεχνικής ανάλυσης, η οποία σου δίνει στοιχεία για το πότε θα μπεις ή θα βγεις από μία τοποθέτηση. Για τους αρχάριους, οι δύο καλύτεροι δείκτες είναι ο δείκτης μέσης κίνησης και ο δείκτης σχετικής δυναμικής (RSI). Είναι εύκολο να τους κατανοήσεις και παρέχουν καλή πληροφόρηση.
  9. Ποτέ μην βάζεις όλα τα χρήματα σε ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν. Αγόρασε crypto, αλλά βάλε και μερικά χρήματα σε μη crypto επενδύσεις. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, κάνε μικρές αγορές, μέχρι να αποκτήσεις περισσότερη εμπειρία και γνώση.
  10. Εάν είναι δυνατό, κάνε εξάσκηση σε έναν λογαριασμό – προσομοιωτή, προτού κάνεις trading με πραγματικά χρήματα. Εάν δεν έχεις πρόσβαση σε δοκιμαστικό λογαριασμό, να ακολουθήσεις τον κανόνα νο.3

* Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από MarketWatch

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News