Business & Finance Παρασκευή 11/06/2021, 09:31
ΑΓΟΡΕΣ

Τα κρυπτονομίσματα ένα βήμα πιο κοντά στο mainstream με τη «βούλα» της Επιτροπής Βασιλείας

Τα κρυπτονομίσματα ένα βήμα πιο κοντά στο mainstream με τη «βούλα» της Επιτροπής Βασιλείας

Η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, που αποτελείται από τις ρυθμιστικές αρχές των κορυφαίων χρηματοοικονομικών κέντρων, αποφάσισε να θέσει αυστηρές προϋποθέσεις για τη διακράτηση κρυπτονομισμάτων από τράπεζες. Αν και τα χαρακτηρίζει ως τα πλέον ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, που μπορούν να έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες, με την απόφαση να τα εντάξει στην εποπτεία της τα φέρνει ακόμη πιο κοντά στην mainstream αγορά, όπως σχολιάζουν αναλυτές. 

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε πρόσφατα η πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνωρίζει το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα, κόντρα στις προειδοποιήσεις κεντρικών τραπεζών και ειδικών ανά τον κόσμο πως πρόκειται για μία επένδυση υψηλότατου ρίσκου, που μπορεί να φέρει γρήγορο κέρδος, αλλά και να οδηγήσει κάποιον στο να χάσει τα πάντα. Μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ άφησαν να εννοηθεί ότι θα τηρήσουν πιο σκληρή στάση απέναντι στο Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα, την ώρα που ετοιμάζουν, όπως και η ΕΚΤ, τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. 

Η Επιτροπή της Βασιλείας στην αναφορά της επισημαίνει ότι ενώ η έκθεση των τραπεζών σε κρυπτονομίσματα είναι προς το παρόν περιορισμένη, η συνεχής αύξησή της θα μπορούσε να πυροδοτήσει κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα και φαινόμενα απάτης, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και χρηματοδότησης τρομοκρατικών ομάδων. Ωστόσο αναγνωρίζει ότι τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν και επομένως θα πρέπει να ρυθμιστούν. Προτείνει λοιπόν να τεθεί ως υποχρέωση οι τράπεζες να κρατούν στην άκρη κεφάλαια ίσης αξίας με εκείνη των κρυπτονομισμάτων που έχουν στην κατοχή τους, ώστε να μπορούν να καλύψουν ενδεχόμενες ζημίες. 

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της Επιτροπής η τιμή του Bitcoin ενισχύθηκε 1.5% στα 37.962 δολάρια. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News