Business & Finance Σάββατο 12/06/2021, 16:00
BUSINESS & FINANCE

Tο ράλι των ζωντανών-νεκρών: Γιατί εκτινάσσονται οι μετοχές εταιρειών-ζόμπι

Ακόμα και οι ξεκάθαρες προειδοποιήσεις για χρεοκοπία δεν αποθαρρύνουν κάποιους επενδυτές

Tο ράλι των ζωντανών-νεκρών: Γιατί εκτινάσσονται οι μετοχές εταιρειών-ζόμπι

Νέο ιστορικό υψηλό σημείωσε την Παρασκευή η Wall Street, καθώς το ράλι των μετοχών μοιάζει να μην σταματά πουθενά. Ακόμα και για τις μετοχές εταιρειών που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. 

Φαίνεται ότι ο ενθουσιασμός των day traders του Reddit, δηλαδή των ερασιτεχνών επενδυτών που αναζητούν ιδέες για τις τοποθετήσεις τους στα online forum και στα social media, είναι ικανός ακόμα και να σώσει ξεγραμμένες εταιρείες όπως η AMC Entertainment Holdings ή η GameStop. 

Η AMC, που διαχειρίζεται αίθουσες κινηματογράφων, βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας πέρυσι, αλλά είδε τη μετοχή της να εκτινάσσεται όταν την «ανακάλυψαν» οι χρήστες του Reddit. Τώρα, έχει ένα «μονοπάτι προς μία βιώσιμη κεφαλαιακή δομή», όπως λέει η S&P Global Ratings. Πώς ακριβώς τη βοήθησαν οι day traders; Λόγω της τεράστιας ζήτησης από τους ιδιώτες επενδυτές, μπόρεσε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, εκδίδοντας νέες μετοχές. 

Η αλυσίδα καταστημάτων video games GameStop απαλλάχθηκε πλέον από τα χρέη της, για τον ίδιο λόγο. 

Και δεν είναι οι μόνες. Το Bloomberg μέτρησε ότι στον δείκτη Russell 3000 Index, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 726 εταιρείες των οποίων τα κέρδη δεν καλύπτουν τους τόκους που πρέπει να πληρώνουν για τα χρέη τους. Για τους επαγγελματίες επενδυτές, αυτό είναι ένα σοβαρό προειδοποιητικό καμπανάκι. Όμως, οι μετοχές αυτών των εταιρειών-ζόμπι έχουν σημειώσει άνοδο 30% κατά μέσο όρο από τις αρχές του έτους, σε ένα διάστημα όπου ο δείκτης Russell 3000 κερδίζει 13%. Μάλιστα, 41 από αυτές έχουν διπλασιάσει την αξία τους φέτος. 

Ακόμα και οι ξεκάθαρες προειδοποιήσεις για χρεοκοπία δεν αποθαρρύνουν κάποιους επενδυτές. Το σχέδιο πτώχευσης που εξετάζει η GTT Communications προβλέπει ότι οι μέτοχοι θα χάσουν το σύνολο των χρημάτων τους, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις του λεγόμενου Chapter 11, δηλαδή του σχετικού κεφαλαίου του αμερικανικού πτωχευτικού κώδικα. Όμως, από τις 24 Μαΐου, όταν το Bloomberg μετέδωσε την είδηση αυτή, η μετοχή της εταιρείας έχει ενισχυθεί κατά 69%. 

Βέβαια, οι αισιόδοξοι του Reddit έχουν να επικαλεστούν και άλλα παραδείγματα εταιρειών που «γύρισαν» την τύχη τους, πέραν των AMC και GameStop. Η εταιρεία ενοικιάσεων αυτοκινήτων Hertz Global Holdings πάλευε για την επιβίωση πριν από ένα χρόνο. Προσπάθησε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με την έκδοση νέων μετοχών για να σωθεί, όμως παραδέχθηκε ότι οι μετοχές αυτές ενδεχομένως να είναι άχρηστες και έτσι, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπλόκαρε την αύξηση κεφαλαίου. Όμως, τελικά η αναδιάρθρωσή της στο πλαίσιο του Chapter 11 κατάφερε να επιστρέψει χρήματα στους μετόχους, κάτι που δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. 

«Τα ράλι του Reddit αλλάζουν ελαφρώς τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τις επενδύσεις», λέει ο Τζορτζ Σουλτζ, της Schultze Asset Management. «Η δυναμική αυτών των ράλι είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα και είναι ξεκάθαρα ένα σημάδι της υπερβολικής ρευστότητας που κυκλοφορεί στην αγορά». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News