Business & Finance Τετάρτη 9/06/2021, 21:15
ΑΓΟΡΕΣ

Mάρκ Μόμπιους: Αποπροσανατολισμός και σύγχυση καθοδηγούν τις αγορές

Mάρκ Μόμπιους: Αποπροσανατολισμός και σύγχυση καθοδηγούν τις αγορές

Προειδοποίηση ότι οι επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να τεθούν υπό «πολύ προσεκτική παρακολούθηση», απηύθυνε ο βετεράνος επενδυτής Μάρκ Μόμπιους, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις διακυμάνσεις σε κατηγορίες ενεργητικού, όπως το bitcoin, οι οποίες, όπως είπε, καθοδηγούνται από «έλλειψη κατεύθυνσης και σύγχυση». 

O Mάρκ Μόμπιους, ιδρυτής της Mobius Capital Partners, εκτιμά ότι η όποια μείωση της προσφοράς μείωσης, ως αποτέλεσμα της άρσης των μέτρων από τις κεντρικές τράπεζες, θα έχει πολύ μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές. Το μόνο σίγουρο, τόνισε, είναι ότι διανύουμε μία περίοδο άκρας αβεβαιότητας. 

Ακόμη και εάν έλειπαν οι ανησυχίες ως προς την επόμενη κίνηση των κεντρικών τραπεζών, παρατηρούνται από τις αρχές του έτους πολλά σημάδια ακραίας μεταβλητότητας της αγοράς, από την φρενίτιδα των μικροεπενδυτών με τις μετοχές «meme» έως τις έντονες διακυμάνσεις στην αγορά κρυπτονομισμάτων. 

Ο Μόμπιους εκτιμά ότι η τάση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου και η έντονη μεταβλητότητα των αγορών έχουν προκαλέσει μεγάλη σύγχυση. «Πολλοί επενδυτές έχουν στην άκρη ρευστό το οποίο θέλουν να το τοποθετήσουν, όμως την ίδια στιγμή είναι πολύ προβληματισμένοι. Το γεγονός ότι είδαν το bitcoin, για το οποίο έτρεφαν πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη, να ακολουθεί ελεύθερη πτώση, τους έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση», αναφέρει ο βετεράνος επενδυτής. 

Παρ΄όλα αυτά, πιστεύει ότι οι αγορές έχουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου, εάν οι κεντρικές τράπεζες δεν αποσύρουν τα μέτρα στήριξης υπερβολικά γρήγορα. «Με δεδομένο ότι υπάρχει τόσο πολύ χρήμα, δεν βλέπω το λόγο γιατί η αγορά να μην παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και ο παγκόσμιας δείκτης MSCI και ο δείκτης για τις αναδυόμενες αγορές», τονίζει. 

Συνταγή καταστροφής;

Ο Μόμπιους υπογραμμίζει πώς ορισμένες αναδυόμενες αγορές έχουν παρουσιάσει εξαιρετικά καλές επιδόσεις χάρη στην αυξημένη προσφορά χρήματος σιτς διεθνείς αγορές, όπως επίσης και κάποια νομίσματα, όπως το κινεζικό γιουάν και το ρεάλ Βραζιλίας. «Ενδεχομένως να δούμε κάποιες ασυνήθιστες κινήσεις στις αγορές να συνεχίζονται με κάποιες από αυτές να είναι δικαιολογημένες και κάποιες όχι, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα αβέβαιες τις προοπτικές. Συνεπώς στο τέλος της ημέρας βρισκόμαστε σε μία ιδιαίτερα αβέβαιη κατάσταση…και αυτό αποτελεί συνταγή για την καταστροφή ορισμένων επενδυτών που έχουν τοποθετήσει τα χρήματά τους σε τέτοιου είδους αγορές», εξηγεί. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News