Business & Finance Πέμπτη 13/05/2021, 12:51
BUSINESS & FINANCE

Γιατί ο Έλον Μασκ έκανε «κωλοτούμπα» για τα Bitcoins

Ποιες οι πιθανές εξηγήσεις

Γιατί ο Έλον Μασκ έκανε «κωλοτούμπα» για τα Bitcoins

Η απόφαση του Έλον Μασκ -και της Tesla- να σταματήσει να δέχεται Bitcoins ως μέσο πληρωμής για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αν μη τι άλλο, προκάλεσε ένα μικρό σοκ στους υπέρμαχους των κρυπτονομισμάτων.

Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε, ότι η αγορά των ψηφιακών νομισμάτων απώλεσε σχεδόν 365,85 δισ. δολάρια σε όρους κεφαλαιοποίησης, λίγες ώρες μετά την ανάρτηση – ανακοίνωση του ιδρυτή της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο Twitter.

Ο επίσημος λόγος, παρά την πρόσφατη επένδυση ύψους 1,5 δισ. δολαρίων, αφορούσε την Κλιματική Αλλαγή, με τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου να παραπέμπει στην «ταχέως αυξανόμενη χρήση των ορυκτών καυσίμων που αφορούν την “εξόρρυξη” και τις συναλλαγές του Bitcoin».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική «εξόρρυξη» του Bitcoin απαιτεί κατά 66 φορές περισσότερη ηλεκτρική ανέργια απ’ ότι απαιτούσε το 2015, με αποτέλεσμα να εγείρονται σημαντικές περιβαλλοντικές ανησυχίες, λόγω των αυξημένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Όμως, αυτό ήταν γνωστό και τον Φεβρουάριο, όταν ο Έλον Μασκ είχε αποκαλύψει ότι η Tesla προχώρησε στην αγορά Bitcoins, συνολικής αξίας 1,5 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, είχε προαναγγείλει την αποδοχή του κρυπτονομίσματος ως μέσου πληρωμής για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Δικαιολογημένα, επομένως, προκύπτουν ορισμένα ερωτηματικά από μερίδα αναλυτών, οι οποίοι εμφανίζονται σκεπτικοί μετά την αιφνίδια απόφαση του ιδρυτή της Tesla.

Η κριτική και η στροφή ( ; ) προς το Dogecoin 

«Η πιο λογική απάντηση είναι ότι υφίσταται πίεση από ανθρώπους, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν γίνεται να είσαι και “πράσινος” και να έχεις κρυπτονομίσματα» τονίζει ο επενδυτής Μίκαελ Τέρπιν, ο οποίος ωστόσο σπεύδει να υπενθυμίσει ότι το περιβαλλοντικό κόστος «εξόρρυξης» Bitcoin παραμένει σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με το περιβαλλοντικό κόστος εξόρρυξης χρυσού.

Μία άλλη εξήγηση για τη συμπεριφορά του Μασκ είναι η στροφή προς ορισμένα άλλα ανερχόμενα κρυπτονομίσματα. Άλλωστε, και ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικής αποδοχής κάποιου άλλου ψηφιακού νομίσματος, υπό την προϋπόθεση να είναι λιγότερο ενεργειακά κοστοβόρο.

«Υπάρχει ένα κρυπτονόμισμα, το οποίο έχει σαφές μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με το Bitcoin και έχει ως σήμα έναν σκύλο» έγραψε στο Twitter ο Μπίλι Μάρκους, συν-δημιουργός του Dogecoin, του κρυπτονομίσματος το οποίο ξεκίνησε ως ένα αστείο το 2013.

«Συνήθως σε τέτοια παιχνίδια, τα κίνητα είναι άγνωστα» σπεύδει να επισημάνει, από την πλευρά του, ο Vijay Ayyar, επικεφαλής της Luno Pte για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Μία τελευταία ερμηνεία των πράξεων του Μασκ αποδόθηκε από τον αναλυτή της Ark, Yassine Elmandjra, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι προηγήθηκε «χακάρισμα». «Πες μου ότι ο λογαριασμός του χακαρίστηκε, χωρίς να μου πεις ότι ο λογαριασμός σου χακαρίστηκε» έγραψε στο Twitter.

Την αλήθεια, φυσικά, θα μπορέσουμε να τη μάθουμε μόνο όταν κι αν αποφασίσει να μιλήσει ο ίδιος ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News